logo

Asumarea de răspundere ascunde interese ce nu au legătură cu starea de urgență, Platforma DA


https://www.ipn.md/index.php/ro/asumarea-de-raspundere-ascunde-interese-ce-nu-au-legatura-7965_1072627.html

Proiectul pentru care Guvernul vine să-și angajeze răspunderea nu a fost consultat public, ba mai mult, are scopul de a izola Parlamentul. Situația a fost creată artificial și intenționat, iar proiectul ascunde interese meschine, care nu au legătură cu starea de urgență. Declarații în acest sens au fost făcute într-o conferință de presă de deputații din fracțiunea Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari și Igor Munteanu, transmite IPN.

Alexandru Slusari a declarat că într-o țară parlamentară, unde este prevăzut controlul parlamentar, proiectele de lege trebuie să fie consultate public, examinate și dezbătute. „Or, cineva din acest Guvern a decis ca Parlamentul să fie izolat, iar majoritatea parlamentară docilă acceptă asemenea lucruri”.

În opinia vicepreședintelui Platformei DA, procedura de asumare de răspundere din partea Guvernului nu este binevenită în republică parlamentară. „Și mai urât, din punctul nostru de vedere, este că acest proiect de lege conține nu doar măsuri urgente, stringente. Sunt incluse, de exemplu, prevederi cu privire la politica bugetar-fiscală pentru anul 2021. Sunt lucruri care nu au nici în clin nici în mânecă cu măsurile de urgență”, a opiniat Alexandru Slusari.

Potrivit lui, asumarea de răspundere este un lucru periculos sub aspectul dictaturii și a tendinței prin care „se manifestă acest centru unic, în funte cu Igor Dodon, și dorința lui de a conduce țara, lucru care este inadmisibil”.

Deputații Platformei DA susțin că măsurile cu care vine Guvernul sunt insuficiente pentru mediul economic. Potrivit lor, acestea sunt măsuri minuscule, care nici nu cuprind toate categoriile care au nevoie de sprijin.

„Această practică de a guverna prin asumare de răspundere este un instrument primejdios, care are toate semnele unei posibile dictaturi”, a declarat deputatul Igor Munteanu.

Miercuri,1 aprilie, Guvernul și-a angajat răspunderea pentru instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și agenților economici. Potrivit proiectului, venitul lunar minim garantat a fost majorat de la 1107 lei până la 1300 lei. Pentru familiile beneficiare de ajutor social, al cărui drept expiră în perioada stării de urgență, acesta se va prelungi până a ridicarea stării de urgență. Ajutorul minim de șomaj a fost stabilit la 2775 de lei. Cota TVA pentru întreprinderile din sectorul HoReCa a fost redusă de la 20% la 15%, pe perioada stării de urgență. Pentru agenții economici care şi-au sistat activitatea conform deciziilor Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a fost amânat, până pe 25 iulie, termenul de achitare a taxelor locale aferente trimestrului I. Dacă în termen de trei zile nu este depusă o moțiune de cenzură, votată cu majoritatea de voturi, proiectul de lege se consideră adoptat.