logo

Așteptări diferite de la summit-ul Parteneriatului Estic, opinii


https://www.ipn.md/index.php/ro/asteptari-diferite-de-la-summit-ul-parteneriatului-estic-opinii-7978_1038366.html

Republica Moldova nu trebuie să aibă mari așteptări de la summit-ul Parteneriatului Estic, care va avea loc pe 24 noiembrie. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

„Nu aș propune să avem mari așteptări de la summit, pe de altă parte, aș propune să muncim mai departe că avem foarte multe probleme. Noi nu avem un progres semnificativ cum ne-am dori, totuși, avem obligațiuni care trebuie implementate”, a declarat politologul Ernest Vardanean în cadrul emisiunii.

Potrivit lui, Republica Moldova nu trebuie să trăiască de la summit până la summit, dar trebuie să aibă o strategie de lungă durată și trebuie să-și asume mai multe responsabilități și obligațiuni. „Summit-ul care începe vineri la Bruxelles sper să nu fie unul de eșec, așa cum a fost cel de la Riga acum 2,5 ani, dar bănuiesc că nu va fi atât de crucial pentru Republica Moldova cum a fost summit-ul de la Vilnius acum patru ani”, spune Ernest Vardanean.

Pe de altă parte, Iulian Groza, ex-viceministru de externe, susține că așteptările față de summit-ul Parteneriatului Estic sunt mari nu numai din partea autorităților, dar și din partea societății. Potrivit lui, nu este un secret că Republica Moldova se diferențiază de Georgia și Ucraina în cadrul Parteneriatului Estic. „Avem o relație mai specială cu Uniunea Europeană nu doar la nivel politic, dar și prin diferite instrumente pe care ni le oferă UE de a ne integra treptat în diferite structuri UE”, spune Iulian Groza.

Președintele Grupului Parlamentar Popular European Valeriu Ghilețchi susține că în ceea ce privește implementarea agendei de asociere există progrese, dar sunt și anumite lucruri care trebuie evaluate și trase concluzii, iar cei care se fac vinovați ar trebui sancționați. Valeriu Ghilețchi spune că pentru anul viitor una dintre cerințele față de Guvern este îndeplinirea condiționalităților pe care Republica Moldova și le-a asumat în fața partenerilor europeni.

Valentin Dolganiuc, membru al Platformei Civice Demnitate și Adevăr, a menționat că încăpățânarea clasei politice de a nu reveni la sistemul electoral proporțional va duce la ratarea celor o sută de milioane pe care le condiționează Uniunea Europeană. „S-a spus cu text deschis că Uniunea Europeană se orientează și în următorii zece ani spre integrarea Balcanilor. Acest mesaj trebuia să pună în gardă Republica Moldova și clasa politică să-și facă toate temele pentru ca într-adevăr Moldova să aibă un parcurs ireversibil și să beneficieze de fonduri europene”, spune Valentin Dolganiuc.