logo

Astăzi este marcată Ziua mondială de conștientizare a autismului


https://www.ipn.md/index.php/ro/astazi-este-marcata-ziua-mondiala-de-constientizare-a-autismului-7967_1103699.html

Pe data de 2 aprilie în lumea întreagă este marcată Ziua mondială de conștientizare a autismului, la care se alătură și Republica Moldova. Autismul sau tulburarea de spectru autist (TSA) este o tulburare gravă a proceselor normale de dezvoltare, care afectează limbajul, abilitățile de adaptare și interacțiune. Autismul nu se vindecă, dar cu intervenție timpurie intensivă, unii copiii cu autism învață să ducă la maturitate o viață oarecum independentă, transmite IPN.

Cea mai recentă cercetare din 2023, realizată de Centrul pentru prevenirea și controlul bolilor din Statele Unite, arată că unul din 36 de copii este diagnosticat cu autism. Aceasta reprezintă o creștere față de acum doi ani, când cu autism era diagnosticat unul din 44 de copii.

În Republica Moldova, la finele anului 2016, în supravegherea medicilor psihiatri, inclusiv a centrelor comunitare de sănătate mintală din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice de asistență medicală primară, se aflau 366 de pacienți diagnosticați cu autism infantil, dintre care 349 de copii. În anul 2017 au fost diagnosticate alte 62 cazuri noi de Tulburare de Spectru Autist, iar în 2021, potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în Moldova, sub supravegherea specialiștilor se aflau 871 de persoane diagnosticate cu autism infantil.

Potrivit specialiștilor din sănătate, autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică, care poate apărea la naștere sau până în jurul vârstei de doi ani. Autismul este un sindrom comportamental caracterizat prin dificultăți în comunicare și limbaj și este întâlnit în toate tipurile de familii, indiferent de statut, mediu, rasă, etnie sau nivel intelectual.

La copilul de până la un an lipsește „înviorarea” în prezența mamei, ei nu zâmbesc la demonstrarea diferitor jucării, lipsește simțul foamei, au dereglări de somn, excitabilitate. Lipsa reacției la prezența sau absența mamei persistă și la vârste mai înaintate. Copii au joasă capacitatea de diferențiere a ființelor și obiectelor din jur, ei au frică de tot ce apare nou în anturaj.

La vârsta de 2-3 ani la ei apar  mișcări stereotipe, cum ar fi fuga „pe cerc” sau diferite sărituri. Ei se joacă cu obiecte ce nu au destinația de joc, refuză contactul cu semenii lor, preferând „singurătatea”, jocurile au un caracter monoton, stereotip. Până la vârsta de 5-6 ani și mai târziu copilul-autist nu răspunde la întrebări, deși unii să vorbească. La majoritatea copiilor-autiști se evidențiază insuficiența intelectuală secundară sau retardul mintal și la circa 40% din ei se constată insuficiența intelectuală ușoară sau intelect normal.

Nu există niciun tratament medicamentos care să vindece autismul. Studiile și experiența organizațiilor internaționale de profil arată că diagnosticarea timpurie, la vârsta de 18-36 luni, intervențiile specializate și integrarea socială cresc cu până la 47% șansele persoanelor cu autism de a dobândi abilități pentru o viață independentă. Implicarea familiei în terapie este vitală în recuperarea copilului cu autism, fiind necesară o informare continuă și o participare activă în programul de terapie.

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului a fost instituită de către Adunarea Generală a ONU, la 18 decembrie 2007, fiind propusă de reprezentanții Statului Qatar și sprijinită de către toate statele membre.