logo

Asocierea cu UE aduce pentru Moldova şi comerţ liber cu Turcia CAMPANIE IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/asocierea-cu-ue-aduce-pentru-moldova-si-comert-liber-cu-turcia-campanie-ipn-7978_1008495.html

La Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din 29 noiembrie 2013, Republica Moldova va intra într-o nouă fază de relaţii cu Uniunea Europeană. Ce aduce aceasta şi cum va influenţa ea viaţa cetăţenilor moldoveni de acasă şi de peste hotare? Ce avem de câştigat şi ce trebuie facem fiecare dintre noi pentru ca acest beneficiu devină posibil? Cum se vor răsfrânge noile condiţii asupra relaţiei Republicii Moldova cu alte ţări? Agenţia IPN îşi propune caute împreună cu dumneavoastră răspunsuri la aceste şi alte întrebări care frământă societatea, în cadrul ciclului de materiale cu genericul:Asocierea cu UE pe înţelesul tuturor.

----

După semnarea Acordului de Asociere cu UE, care prevede şi comerţ liber între Moldova şi statele Uniunii Europene, moldovenii vor avea comerţ liber şi cu Turcia, ţară care are statut de candidat de aderare la Uniunea Europeană. Directorul executiv al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, Adrian Lupuşor, spune că iniţial se preconiza ca un acord de liber schimb cu Turcia să fie semnat până la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, unde Moldova urmează să parafeze Acordul de Asociere cu UE, dar ulterior s-a decis să se negocieze în paralel cu Turcia şi UE.

Turcia este unul dintre partenerii comerciali importanţi ai Republicii Moldova. Evident că liberalizarea comerţului cu această ţară va coincide cu tendinţele naturale de apropiere economică de Turcia. Un acord de liber schimb înseamnă anularea tuturor barierelor tarifare şi a taxelor vamale de import pe care în prezent le aplică ambele părţi.

Adrian Lupuşor spune că, pentru Republica Moldova, Turcia poate fi o importantă piaţă de desfacere pentru produsele agroalimentare, care acum nu se exportă în capacitate deplină deoarece turcii aplică tarife vamale foarte mari la importul de produsele agroalimentare. Astfel Turcia îşi protejează piaţa. În baza înţelegerilor negociate, Turcia va renunţa imediat la taxele vamale, în timp ce pentru Moldova este prevăzută o perioadă de tranziţie de 10 ani, aceasta va proteja producătorii autohtoni.

Această relaţie cu Turcia va impulsiona esenţial şi investiţiile turceşti, în special în fabricile de prelucrare a produselor alimentare, unul din domeniile importante, spune expertul. Turcia va putea explora avantajele pe care Moldova le are în sectorul agroalimentar: clima favorabilă, soluri fertile şi forţă de muncă relativ ieftină. În paralel cu oportunităţile de export pe piaţa turcească, va spori interesul multor companii turceşti ca să deschidă linii de producere în Moldova pentru ca ulterior să exporte în Turcia. Adrian Lupuşor afirmă că sunt companii care ar putea să funcţioneze în regim de prelucrare activă. Or, pa moment, se observă că o bună parte din investiţiile turceşti se orientează spre acest domeniu de activitate – în Moldova se importă materie primă, aici se prelucrează şi se exportă în Turcia.

Cât ţine de eventuale riscuri pentru piaţa locală după instituirea comerţului liber cu Turcia, Adrian Lupuşor crede că acestea ar putea apărea în special pentru produsele agroalimentare. Multe companii locale nu vor ţine pasul cu produsele din Turcia, care sunt mai ieftine, şi astfel ar putea să se confrunte cu probleme financiare. Produsele agricole din Turcia deja ocupă o cotă parte importantă pe piaţa locală, spune expertul. În special roşiile. După deschiderea liberului schimb, ele vor deveni şi mai ieftine. Aceasta ar putea duce la falimentul unor producători locali, mai puţin competitivi. Dar oamenii simpli trebuie să înţeleagă că este un fenomen natural ca producătorii mai puţin competitivi să plece de pe piaţă sau se înveţe  a face produse bune şi mai ieftine, ca în toată lumea dezvoltată.  Contează calitatea produselor şi mai puţin naţionalitatea acestora.

Liberalizarea comerţului cu Turcia va genera ieftinirea produselor turceşti. Acum 90% din roşiile aduse în Moldova sunt turceşti. Producătorii locali deja simt o presiune şi fac faţă cu greu concurenţei, iar după liberalizarea comerţului dintre cele două state roşiile se vor ieftini cu încă 10%, notează directorul de la „Expert-Grup”.  În Turcia deja se aplică standardele de calitate recunoscute de UE, astfel că moldovenii pot avea încredere în produsele importate din această ţară şi să se înveţe să lucreze la fel, acolo, unde este cazul.

Mariana Galben, IPN