logo

Asociaţiile obşteşti vor putea presta servicii sociale alături de instituţiile statului


https://www.ipn.md/index.php/ro/asociatiile-obstesti-vor-putea-presta-servicii-sociale-alaturi-de-institutiile-s-7978_1005385.html

ONG-urile din Republica Moldova vor putea presta servicii sociale alături de instituţiile statului. Această oportunitate a apărut odată cu implementarea mecanismului de contractare a prestatorilor privaţi de servicii sociale, prin modificările operate la Legea cu privire la achiziţiile publice.

Şefa Direcţiei protecţia familiei şi drepturilor copilului din cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Viorica Dumbrăveanu, a declarat în cadrul unui interviu pentru IPN că a fost deja elaborată şi documentaţia standard de participare la procesul de achiziţii publice. Aceasta prevede toate etapele, de la procedura de depunere a cererii, prezentarea ofertei şi până la procedura de selectare a prestatorului şi încheierea contractului.

Viorica Dumbrăveanu a mai spus că necesitatea contractării serviciilor sociale de către ONG–uri a rezultat din faptul că este în creştere numărul potenţialilor beneficiari de aceste servicii. Multe persoane în etate au rămas fără îngrijire din cauza migraţiei copiilor adulţi. Totodată, este vorba şi despre copiii rămaşi fără ocrotire părintească, şi nu doar ca rezultat al migraţiei, dar şi al altor fenomene când este necesară decăderea din drepturi părinteşti sau când copiii rămân orfani ca rezultat al decesului părinţilor.

„Cu regret, ne confruntăm cu aşa fenomene ca violenţa în familie, traficul de fiinţe umane şi în aceste condiţii este necesară dezvoltarea serviciilor sociale. Sunt multe servicii pentru aceste persoane instituite de către organizaţiile neguvernamentale şi, de aceea, nu este nevoie ca autorităţile publice locale să dezvolte acelaşi set de servicii sociale”, a mai menţionat Viorica Dumbrăveanu.

Şefa Direcţiei protecţia familiei şi drepturilor copilului a mai specificat că un lucru inovator pentru Moldova ţine de atribuirea codurilor de identificare pentru serviciile sociale. Fiecare serviciu social inclus în nomenclatorul serviciilor sociale va avea un cod de identificare, conform unor standarde internaţionale. Odată cu aceasta, la procedura de achiziţii publice pot să participe şi prestatori privaţi de peste hotare, care ar putea să identifice mai uşor ce tip de servicii sociale achiziţionează o autoritate sau alta în baza acestui cod.