logo

Asociaţia Tinerilor Istorici prezintă totalurile „Expediţiei memoriei” în Kazahstan


https://www.ipn.md/index.php/ro/asociatia-tinerilor-istorici-prezinta-totalurile-expeditiei-memoriei-in-kazahsta-7967_1016838.html

S-a încheiat cea de a doua ediţie a „Expediţiei memoriei” în Kazahstan, organizată de către Asociaţia Naţională a Tinerilor Istorici. Istoricii susţin că s-au întors acasă cu impresii foarte plăcute despre moldovenii stabiliţi acolo, care vor face subiectul a două cărţi şi  a unui documentar.

Coordonatorul proiectului, doctorul în istorie Octavian Ţâcu, a declarat, cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că cea de a doua ediţie, la fel ca şi prima, a fost interesantă şi plină de surprize. De data aceasta, expediţia a fost mai diversificată din punct de vedere geografic. Iniţial, tinerii au mers în regiunea Almatî, unde există o comunitate de moldoveni şi români, apoi s-au deplasat în oraşul Karaganda. Istoricii au vizitat Centrul cultural „Struguraş”, condus de către o moldoveancă originară din Ungheni. De asemenea, au mers la o fabrică de sticlă din Almatî, construită încă în anul 1998 de către conaţionalii noştri şi care este condusă în prezent tot de moldoveni.

„A fost ceva neobişnuit, pentru că toată această deplasare în Almatî ne-a creat o senzaţie că suntem undeva la Chişinău. Chiar şi şoferul care ne-a condus era un domn din Volcineţ, Călăraşi, care şi-a păstrat acest nucleu românesc, vorbind în acelaşi dialect, chiar dacă e plecat de mai bine de 30 de ani în Kazahstan”, a notat Octavian Ţâcu. Coordonatorul proiectului a mai spus că s-a constatat că, în general, comunitatea moldovenilor nu este foarte vizibilă în Kazahstan, iar prin această expediţie s-a reuşit revitalizarea comunităţii. Totodată, s-a reuşit şi atragerea atenţiei a autorităţilor de acolo supra acestei comunităţi.

Istoricii s-au întâlnit şi cu studenţii de la o universitate din Karaganda, unde au discutat despre sistemul educaţional de acolo şi cel de la noi. Tinerii urmează să realizeze un studiu documentar despre istoria prizonierilor de război români. Totodată, va fi publicată şi o carte despre comunitatea moldovenească din Kazahstan.

Alexandru Gheţan, student, a declarat că această deplasare i-a oferit posibilitatea să descopere adevărata faţă a Kazahstanului şi nu doar aspectele care se studiază la geografie.„Adevărată ospitalitate a moldovenilor, a românilor, se vede anume în străinătate. Aceşti oameni care trăiesc printre străini, atunci când văd un om care vorbeşte în aceeaşi limbă, încep să plângă. Sunt nişte sentimente pe care nu le poţi ascunde şi pe care nu le poţi întâlni la tine acasă”, a spus Alexandru Gheţan.

Directorul OWH TV Studio, Virgiliu Mărgineanu, a spus că urmează să fie dusă la bun sfârşit montarea documentarului despre moldovenii deportaţi în Kazahstan în anii '40. Secvenţele filmate în timpul primei expediţii vor fi completate cu cele din acest an. Cel mai probabil, filmul va fi prezentat în primăvară. Virgiliu Mărgineanu a menţionat că a rămas foarte impresionat în urma acestei deplasări şi aceasta pentru că fiecare moldovean întâlnit acolo poate deveni eroul filmului şi fiecare are povestea sa.

Prima expediţie a avut loc în noiembrie, 2013, iar a doua în perioada 12-23 noiembrie anul curent. Potrivit membrilor ANTIM, în prezent în Kazahstan sunt peste 14 mii de moldoveni.