logo

Asociaţia pentru Artă Culinară a fost acceptată în calitate de membru asociat în Uniunea Mondială a Asociaţiilor Culinare


https://www.ipn.md/index.php/ro/asociatia-pentru-arta-culinara-a-fost-acceptata-in-calitate-de-7967_961928.html

Asociaţia pentru Artă Culinară (AAC) din R. Moldova a fost acceptată, la 20 octombrie, în calitate de membru asociat în Uniunea Mondială a Asociaţiilor Culinare (WACS). Preşedintele Asociaţiei, Simion Boran a declarat, joi, 26 octombrie, în cadrul unei conferinţe de presă că în prezent conducerea asociaţiei urmează să creeze toate mecanismele de conlucrare cu Uniunea Mondială, formând echipa naţională de bucătari şi culinari, jurii naţionale şi comitete de evaluare. „Vom prezenta în lume, prin intermediul bucătarilor şi cofetarilor profesionişti, tot ceea ce ne reprezintă: tradiţiile, arta culinară, meşteşugurile”, a spus Boran. Potrivit lui, în conformitate cu cerinţele WACS, asociaţia va trebui să depună eforturi pentru pregătirea de performanţă a specialiştilor şi să promoveze arta culinară. Asociaţia a fost inclusă în sistemul informaţional al WACS şi va avea acces la toate noutăţile din domeniu pe plan mondial. De asemenea, culinarii moldoveni vor avea posibilitatea să participe la toate acţiunile culinare organizate de WACS pe plan regional, european şi mondial. AAC a obţinut deja 3 invitaţii pentru Cupa Mondială a Culinarilor, care va avea loc la Luxemburg la 18-22 noiembrie. Trei din cei mai buni culinari moldoveni sunt invitaţi la eveniment pentru a urmări tehnologiile aplicate de culinarii celor 94 de ţări membre ale WACS. „Specialiştii noştri nu participă deocamdată la competiţii mondiale neavând încă profesionalismul care să le permită să concureze la aşa nivel”, a menţionat Boran. Deja în 2007, potrivit lui Boran, graţie relaţiilor profesionale stabilite în cadrul WACS cu Asociaţia nordică a culinarilor, în unele ţări nord-europene vor putea fi organizate prezentări ale bucătăriei naţionale moldoveneşti. Guvernul, Agenţia Agroindustrială „Moldova-Vin” vor fi invitate să organizeze, în comun cu prezentările de bucate, şi prezentări de vinuri tradiţionale, deoarece, spune Boran, acestea sunt indispensabile bucătăriei moldoveneşti. Între timp, membrii asociaţiei vor acumula experienţă profesională care să le permită participarea în 2007 la Campionatul mondial din Slovenia „Global Master Chef”. Pentru 2008, culinarii moldoveni intenţionează să participe la Olimpiada Mondială a Culinarilor, care are loc o dată la 4 ani. Reuşita Festivalului culinar al tineretului, care a avut loc în perioada 11-12 octombrie curent, a contribuit esenţial la acceptarea AAC în WACS. Evenimentul a inclus organizarea Campionatului tinerilor bucătari şi cofetari, expoziţii personale ale specialiştilor cu renume, expoziţii de utilaje, inventar specializat pentru întreprinderile din alimentaţia publică, prezentare de vestimentaţie profesională a lucrătorilor din alimentaţia publică. În cadrul festivalului a fost conferit în premieră titlul „Maestru în arta culinară” pentru 4 profesionişti moldoveni. Scopul evenimentului a fost atragerea tinerilor specialişti în acţiuni menite să contribuie la creşterea prestigiului profesional, la renaşterea şi dezvoltarea tradiţiilor bucătăriei naţionale. Învingătorii festivalului au primit medalii şi premii băneşti. Asociaţia pentru Arta Culinară activează de mai bine de 1 an, fiind singura de acest gen din RM.