logo

Asociația Obștească „Altruism" a lansat „Maratonul pentru sănătate emoțională”


https://www.ipn.md/index.php/ro/asociatia-obsteasca-altruism-a-lansat-maratonul-pentru-sanatate-emotionala-7967_1097754.html

Cu ocazia aniversării a 20-cea de la fondare, Asociația Obștească  „Altruism”, o organizație în domeniul susținerii emoționale, inclusiv a refugiaților din Ucraina, a decis să lanseze „Maratonul pentru sănătate emoțională”. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Astfel, până sfârșitul lunii iulie, în fiecare zi de joi, între orele 16:00 și 20:00, asociația va organiza consilieri psihologice și activități de grup gratuite pentru cei care sunt în perioade critice și au nevoie de ajutor. „Serviciul va fi disponibil în limbile română, ucraineană, rusă și engleză. Invităm persoanele care trec prin situații critice să vină și să beneficieze de acest serviciu gratuit. Vom avea și servicii de grup, art terapie. Vor fi peste 30 de activități ce urmează a fi desfășurate în această perioadă și vor fi gratuite. Unele activități vor avea loc și online și pe pagina pentruviață.md”, a declarat Liuba Ceban, fondatoarea Asociației Obștești „Altruism”.

Reprezentanții asociației au trecut în revistă reușitele obținute în cei 20 de ani de activitate, dar în mod special s-au referit la programele și proiectele implementate pentru refugiații din Ucraina. „În cadrul organizației Altruism, noi am reușit să ajutăm peste 600 de beneficiari, care sunt de fapt victime ale războiului. Acești beneficiari au reușit să aibă parte de consiliere individuală, de grup, ore de training emoțional. Pe lângă faptul că toți oamenii care vin aici, care sunt victime ale războiului, au trecut prin trauma războiului, dar și prin faptul că au fost separați de familii, ei sunt nevoiți să accepte o realitate pe care nu ei au ales-o, dar au fost obligați s-o aleagă. Pentru faptul că noi împărțim aceleași valori, avem o cultură asemănătoare, noi am reușit să-i integrăm pe ei, să-i aducem la un echilibru emoțional și ei se simt mult mai bine deja în comparație cu anul trecut. Majoritatea beneficiarilor din centru sunt femei și copii”, a declarat Valeria Crasov, psiholog care lucrează cu refugiații din Ucraina, beneficiari ai serviciilor oferite de Asociația Obștească „Altruism”.

Prezentă la eveniment, soția ambasadorului Ucrainei în Republica Moldova, Olesea Șevcenco, a mulțumit Asociației Obștești „Altruism” pentru că de la începutul războiului a oferit suport refugiaților. „Acest minunat centru este dovadă că lucrul dumneavoastră este foarte necesar pentru refugiații ucraineni, pentru cei care au lăsat casele lor, care au pierdut rudele, care au suferit foarte mult și emoțional, și fizic. Pentru asta vă mulțumesc și să știți că lucrul dumneavoastră nu va fi uitat niciodată. Oamenii, mămicile, copiii care au trecut prin acest centru și au beneficiat de servicii vor fi cei mai buni ambasadori în Ucraina. Vă mulțumim că lucrați împreună cu specialiștii din Ucraina”, a declarat Olesea Șevcenco.

Asociația Obștească „Altruism” oferă suport emoțional pe www.pentruviata.md persoanelor care se confruntă cu realități diferite și iau în considerare suicidul.