Asociaţia Cutezătorul organizează seminare privind reducerea poluării râului Dunărea
https://www.ipn.md/index.php/ro/asociatia-cutezatorul-organizeaza-seminare-privind-reducerea-poluarii-raului-dun-7967_958509.html
Asociaţia Cutezătorul a organizat vineri, 24 martie, în oraşul Făleşti, un seminar internaţional cu genericul “Aplicarea bunelor practici agricole - factor important în reducerea poluării cu nutrienţi a bazinului hidrografic Dunărean.
Scopul seminarului a constat în familiarizarea fermierilor, agenţilor economici din agricultură, reprezentanţilor administraţiei publice locale şi ai societăţii civile cu problemele specifice de poluare a bazinului hidrografic al râului Dunărea şi reducerea poluării prin aplicarea bunelor practici agricole, favorabile mediului.
Potrivit directorului executiv al asociaţiei, Vitalie Cimpoieş, în prezent se impune luarea unor măsuri hotărâte în vederea ameliorării calităţii apelor de suprafaţă şi lichidării focarelor de poluare din regiune.
Potrivit reprezentanţilor Centrului de Medicină Preventivă, în prezent, în raionul Făleşti sunt păstrate în condiţii inadecvate circa 64 tone de pesticide cu termen de valabilitate expirat. De asemenea, în 12 localităţi amplasate pe malul stâng al râului Prut au fost depistate circa 37 de depozite neautorizate cu peste 25 mii metri cubi de deşeuri animaliere sau gunoi menajer.
Rezultatele verificărilor efectuate la cele peste 150 de fântâni din localităţile amplasate în bazinul Dunării au arătat un conţinut de nitraţi, nitriţi şi amoniac ce depăşeşte de până la 14 ori normele sanitare. Concentraţia de fosfaţi şi compuşi ai azotului în râurile Camenca, Şovăţul Mare, Şovăţul Mic şi Şovăţul de Jos, afluenţi ai Prutului, este de la 0,5 până la şapte ori mai mare decât cea maximal admisibilă.
La seminar au participat reprezentanţi ai Asociaţiei Euroconcept şi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului din Botoşani, precum şi experţi ai Staţiunii pentru Cercetare şi Dezvoltare a Legumelor şi ai Oficiului de Consultanţă Agricolă din Bacău. Experţii români au fost familiarizaţi cu experienţa şi cunoştinţele acumulate privind micşorarea gradului de poluare al bazinului Dunării.
Seminarul a fost al doilea din cele cinci seminare care urmează să fie organizate pe parcursul anului curent în cadrul proiectului implementat de „Cutezătorul”, cu susţinerea PNUD şi a Fondului Global pentru Mediu.