logo

Asistenții medicali din școli și grădinițe ar putea trece în subordinea centrelor medicale


https://www.ipn.md/index.php/ro/asistentii-medicali-din-scoli-si-gradinite-ar-putea-trece-in-7967_1033569.html

Asistenții medicali care activează în instituțiile de învățământ ar putea trece din subordinea directorului, în subordinea centrelor medicilor de familie. O propunere în acest sens a fost făcută de către Comisia specială pentru eficientizarea cadrului legislativ privind alimentația copiilor în instituțiile preșcolare și cele de învățământ, care a prezentat vineri, 24 martie, un raport în plenul Parlamentului, transmite IPN.

Autorii inițiativei consideră că, subordonându-se directorului instituției de învățământ, decizia asistenților medicali privind calitatea produselor alimentare în procesul de recepționare poate fi influențată. Aceasta în condițiile în care asistenții medicali fac parte din comisia de triere care recepționează alimentele ce vor ajunge pe masa copiilor.

În cadrul prezentării raportului, președintele Comisei, Radu Mudreac, a declarat că s-au efectuat vizite de documentare în instituțiile de învățământ din mai multe raioane, iar ca urmare au fost depistate produse alimentare neconforme. Unele blocuri sanitare sunt într-o stare deplorabilă. Radu Mudreac a menționat că predomină interese economice, care au pus copiii în pericolul alimentării cu produse de calitate proastă.

Membrii comisiei recomandă crearea combinatelor alimentare la nivelul autorităților publice locale. De asemenea, se recomandă centralizarea licitațiilor pentru selectarea agenților economici care vor livra alimente.  

Potrivit proiectului de hotărâre, Procuratura Generală urmează să prezinte Parlamentului, în termen de două luni, informații despre acțiunile întreprinse în cercetarea licitațiilor trucate pentru livrarea alimentelor în școli și grădinițe. Procurorii urmează să informeze și despre tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.

Comisia specială a fost creată după ce, la sfârșitul lunii noiembrie, 16 persoane, dintre care nouă funcționari publici din cadrul direcțiilor de educație, au fost reținute de către ofițerii anticorupție sub bănuiala de trucare a licitațiilor la procurarea produselor alimentare pentru școlile și grădinițele din Chișinău. Licitațiile aveau loc prin favorizarea unor agenți economici. Urmărind scopul obținerii unui profit mai mare în urma executării contractelor încheiate, agenții economici livrau produse de o calitate inferioară celei contractate.