Asistentele medicale vor mai activa în instituţiile de învăţământ preuniversitar cel puţin până la 1 iunie
https://www.ipn.md/index.php/ro/asistentele-medicale-vor-mai-activa-in-institutiile-de-invatamant-preuniversitar-7967_963386.html
Asistentele din şcolile şi liceele din municipiul Chişinău vor continua să activeze cel puţin până la 1 iunie 2007, deşi Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) insistă asupra reducerii acestor unităţi din schemele de personal ale instituţiilor de învăţământ. O promisiune în acest sens a fost făcută de noul şef al Direcţiei municipale Sănătate, Iurie Bucinschi, la şedinţa operativă de luni, 5 februarie, a Primăriei.
Şefa Direcţiei municipale Educaţie, Tineret şi Sport (DETS), Tatiana Nagnibeda a declarat pentru Info-Prim Neo că problema asistentelor din şcoli a reapărut odată cu pericolul declanşării unei epidemii de gripă şi cu necesitatea pregătirii instituţiilor pentru a face faţă situaţiei.
Potrivit sursei citate, la sfârşitul anului de învăţământ CNAM a insistat asupra concedierii asistentelor medicale din instituţiile preuniversitare, motivând prestarea unui volum dublu de asistenţă medicală în acelaşi teritoriu, acelaşi număr de populaţie fiind deservit de două asistente - în raza teritoriului propriu-zis şi în instituţia de învăţământ amplasată în acest teritoriu. Astfel, CNAM susţine că este nevoită să achite salarii ambelor asistente.
Problema respectivă a fost discutată la nivelul prim-ministrului, unde s-a decis aplicarea unui moratoriu la această decizie, însă după puţin timp discuţiile despre reducerea unităţilor de asistente anume din şcoli a fost reluată, spune sursa citată.
„Nu putem exista fără asistente medicale, în special în perioada epidemiilor. Consilierii municipali au decis chiar ca unităţile de asistente medicale să fie introduse în statele de personal ale instituţiilor, şi doar perfecţionarea profesională a acestora să rămână în seama Ministerului Sănătăţii”, a spus Nagnibeda.
Referindu-se la pregătirea instituţiilor pentru a evita îmbolnăvirea copiilor de gripă sau viroze acute, şefa DETS a menţionat că la moment se duce evidenţa strictă a copiilor care acuză răceli, nefiind admişi la ore sau în instituţiile preşcolare. Monitorizarea copiilor va fi efectuată zilnic pe parcursul săptămânii curente. Totodată, în instituţii va fi folosită o nouă soluţie de dezinfectare, mai severă decât clorul. Este vorba de soluţia autohtonă Efect, care este uşor utilizabilă, distruge mai mulţi microbi şi nu are miros pătrunzător.
La moment, 10 instituţii preuniversitare din municipiul Chişinău, sau câte 2-3 în sectoare, nu dispun de cadre medicale.