logo

Asigurarea medicală va costa moldovenii mai scump în 2014


https://www.ipn.md/index.php/ro/asigurarea-medicala-va-costa-moldovenii-mai-scump-in-2014-7978_1009388.html

Poliţa de asigurare medicală obligatorie pentru persoanele neangajate va costa în anul viitor 4056 de lei. Ca şi în alţi ani, persoanele care îşi vor cumpăra poliţa în primele trei luni o vor obţine la jumătate de preţ. Prima de asigurare medicală obligatorie calculată sub formă de contribuţie procentuală din salariu şi alte recompense va creşte cu un punct procentual, până la 8%, dintre care 4% este contribuţia angajatorilor şi tot atâta contribuţia salariatului, transmite IPN.

Proiectul Legii fondurilor obligatorii de asistenţă medicală pentru anul 2014  a fost aprobat de Guvern în şedinţa din 27 noiembrie şi prevede venituri de 4,7 miliarde de lei şi cheltuieli de 4,8 miliarde, cu un deficit de 100 de milioane.

Comparativ cu anul 2013, contribuţiile angajatorilor pentru asigurările obligatorii de asigurări în medicină vor creşte cu 22 de lei lunar sau cu 264 de lei anual pentru fiecare angajat, luând ca bază de calcul salariul nominal mediu lunar prognozat pentru anul viitor pe sectorul real şi bugetar.

Transferurile de la buget pentru categoriile de persoane asigurate de stat vor constitui 2,23 miliarde de lei, în creştere cu 4,3%  faţă de 2013. De asemenea, din bugetul de stat vor fi alocate 680 de milioane pentru achitarea primelor de asigurare pentru deţinătorii  de terenuri agricole situate după traseul Râbniţa Tiraspol.

Ministrul sănătăţii, Andrei Usatâi, a explicat majorarea costului primelor de asigurare obligatorie în medicină prin necesitatea de a spori capacităţile de diagnostigare a unor maladii rare, de implementare a tehnologiilor noi de tratament, de modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale.