logo

"Arta împotriva urii: mărturii ale tinerilor", expoziția în aer liber la Chișinău


https://www.ipn.md/index.php/ro/arta-impotriva-urii-marturii-ale-tinerilor-expozitia-in-aer-liber-la-chisinau-7967_1108880.html

22 de tineri au inaugurat în centrul capitalei expoziția în aer liber "Arta împotriva urii: mărturii ale tinerilor”. Expoziția prezintă lucrări realizate de tineri artiști de pe ambele maluri ale Nistrului, care se pronunță împotriva discursului de ură, a prejudecăților și a discriminării, transmite IPN.



Expoziția "Arta împotriva urii: mărturii ale tinerilor" a fost inaugurată cu sprijinul Oficiului ONU pentru Drepturile Omului în Moldova, în colaborare cu Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” (UPSC).



Expoziția este formată din postere în diverse stiluri artistice, de la lucrări grafice la pictură, realizate de tineri artiști, care au participat la o tabără de vară la Holercani în luna iulie a acestui an. Lucrările de artă au fost expuse pe gardul Grădinii Publice „Ștefan cel Mare și Sfânt” din intersecția străzilor 31 August 1989 cu bulevardul Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni.



“Vreau să mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în acest proiect. Este norocul nostru să colaborăm cu artiștii de pe ambele maluri ale Nistrului, care prin talentul lor ne-au ajutat să răspândim acest mesaj important de conștientizare asupra efectelor negative ale discursului instigator la ură”, a menționat Bea Ferenci, reprezentanta Oficiului ONU pentru Drepturile Omului în Moldova.

“Această tabără a avut un impact important pentru studenții care au participat, precum și pentru noi, profesorii care am fost implicați. Studenții s-au remarcat prin creativitatea lor în acest proiect, care a durat aproape jumătate de an” a spus Andrian Cucereavîi, reprezentantul Facultății de Arte Plastice și Design din cadrul UPSC și autorul a două lucrări prezentate la expoziție.

David Williams, curatorul expoziției, a menționat că fost încântat să colaboreze cu artiștii moldoveni și că „lucrările sunt fenomenale”. Totodată el a precizat că „este important să abordăm tema discursului de ură prin prisma artei”.



În același timp, expoziția va fi vernisată și la Tiraspol, fiind deschisă publicului până pe 22 noiembrie. După încheierea expoziției, toate lucrările vor fi oferite Facultății de Arte Plastice și Design din cadrul UPSC.