logo

Armenia ii este datoare Azerbaidjanului peste 1 trilion de dolari


https://www.ipn.md/index.php/ro/armenia-ii-este-datoare-azerbaidjanului-peste-1-trilion-de-dolari-7542_1077926.html

30 de ani trăiesc ilegal pe teritoriile azere. In timp de 30 de ani au distrus moschei, temple, cimitire, case, clădiri, monumente. In timp de 30 de ani au furat resursele naturale din Azerbaidjan, au tăiat specii valoroase de copaci, au ars păduri și câmpuri din Karabah. Au crezut că va fi întotdeauna așa, dar s-au înșelat. Armatei azere victorioase i-a ajuns 44 de zile pentru a înapoia pământurile ocupate și a pune capăt tuturor abuzurilor asupra patrimoniului cultural și natural al țării sale de către Armenia. Acum trebuie de predat o altă lecție importantă: „Trebuie să răspunzi pentru orice”.

Anterior, președintele Ilham Aliyev a spus că Azerbaidjanul va aduce Armenia la responsabilitatea financiară. În special, el a subliniat că pe 99%  pe teritoriile eliberate au fost distruse toate clădirile - clădiri rezidențiale, școli, spitale, clădiri publice, monumente istorice, mormintele strămoșilor, moschei.

"Acum distribuim aceste imagini, toată lumea le poate vedea în mass-media și rețelele sociale. Aceasta este atrocitate, vandalism, aceasta este o crimă de război. Inamicul a comis o crimă de război și a fost deja instruit să calculeze daunele provocate, pentru a se asigura că acestea sunt înregistrate. Grupurile au fost deja mobilizate și vor fi invitați experți internaționali. Cu participarea experților internaționali, se vor calcula daunele materiale și morale ale tuturor distrugerilor, iar noi - oamenii individual, în același timp, vom atrage inamicul în instanțele internaționale, vor plăti compensații, vor răspunde și vor răspunde pentru faptele lor murdare " a spus șeful statului.

Pe lângă tăierea unor specii valoroase de copaci, despre care toată lumea a aflat deja, merită menționat faptul că în toți acești ani armenii din teritoriile ocupate au exploatat ilegal și apoi au exportat metale prețioase în Armenia, în special aurul. După procesarea în Armenia, rezervele de aur din Azerbaidjan au fost aduse pe piețele țărilor terțe, unde au fost vândute. Din partea Procuraturii Generale din Azerbaidjan, în ceea ce privește faptele legate de activitatea comercială ilegală în conformitate cu Codul penal, dosarele penale au fost demult deschise în temeiul articolelor 192.2.3 (antreprenoriat ilegal) și 318.2 (trecerea ilegală a frontierei de stat) împotriva cetățenilor străini de origine armeană. Deja au fost depuse acuzații împotriva investitorilor financiari ai grupului Vallex, cetățeanului elvețian Vartan Sirmakes, șefului grupului Vallex Valery Mejlumyan și directorului executiv al metalelor de bază Artur Mkrtumyan, care au fost incluși pe lista internațională a căutărilor de către organul de anchetă. Merită să spunem că Vartan Sirmakes este fondatorul și CEO-ul renumitului brand de ceasuri elvețian Franck Muller Group, în producția căruia s-a folosit aur extras ilegal. Sponsorizează multe proiecte în Elveția și Franța. Are greutate în lobby-ul armean al acestor țări. Prin urmare, se pare că multe țări europene, știind că bogăția națională a Azerbaidjanului era jefuita, au păstrat tăcerea și nu au luat nicio măsură împotriva Armeniei. Cum este posibil ca întreaga lume să știe despre faptele criminale ale unei țări întregi și toată lumea închide ochii? Apropo, prin decretul fostului președinte al Armeniei Serzh Sargsyan, Sirmakes a fost numit consul general în Franța și a primit Ordinul de merit pentru Patrie.

Toată lumea, desigur, este interesată de cantitatea de daune, dar este imposibil să o numim exact astăzi. În 2018, Azerbaidjanul a întreprins acțiuni de investigație pentru a evalua cantitatea de daune cauzate de Armenia statului azer. A fost efectuată o examinare criminalistică. Ca urmare, 296 de persoane au fost dovedite vinovate. Iar daunele aduse atât țării, cât și cetățenilor s-au ridicat la 818 miliarde 880 milioane de dolari. Acest lucru a fost afirmat de șeful departamentului de investigații speciale al Parchetului Militar Emil Tagiyev.

Dar asta a fost acum 2 ani înainte de cel de-al doilea război din Nagorno-Karabakh. Acum, după ce Armenia și cetățenii ei au distrus toate orașele și satele din regiune și au provocat, de asemenea, daune serioase caselor și infrastructurii din Ganja și Barda, orașe care sunt departe de linia frontului, ne amintim că au fost trase cu rachete balistice. Au ars suprafețe și mai mari de păduri, au tăiat mulți copaci care au peste 150 de ani. Putem spune în siguranță că valoarea compensației este mai mare de 1 trilion de dolari.

Desigur, nu există nicio speranță că Armenia va plăti pentru prejudiciul din propria voință și conștiință. Și despre ce fel de conștiință putem vorbi dacă au batjocorit atât de fără milă natura vie și continuă să facă acest lucru chiar și acum plecând de acolo. Deși, la nivel de oficiali, Armenia își recunoaște totuși datoria față de Azerbaidjan. Astfel, fostul procuror general al Armeniei și fostul reprezentant al țării la CEDO Gevorg Kostanyan și-au exprimat opinia cu privire la acordurile de la Moscova, subliniind că, conform acestui document, Armenia „nu numai că a pierdut teritoriul, ci i-a fost impusă și o obligație de peste 50 de miliarde de euro. dolari, pentru care vom plăti noi și generațiile noastre. " Kostanyan consideră că, prin semnarea acestui document pe 10 noiembrie, prim-ministrul Pashinyan a confirmat, de fapt, că Republica Armenia face obiectul obligației și, prin urmare, este obligată să compenseze prejudiciul.

Dar toate acestea sunt doar cuvinte care nu înseamnă nimic. Și este clar că Armenia nu va plăti nimic până nu va fi forțată. Desigur, acest lucru ar trebui sa facă organizațiile internaționale. Conform legii, după o evaluare completă și exactă a daunelor pe care Azerbaidjanul o va face in viitorul foarte apropiat, ar trebui întocmit un document care să precizeze toate condițiile de rambursare a datoriei, precum și sancțiunile care vor fi impuse Armeniei în caz de neplată. În acest sens, Azerbaidjanul a aplicat deja organizațiilor internaționale, în special ONU și Banca Mondială. La un briefing recent, asistentul prezidențial azer Hikmet Hajiyev a vorbit despre acest lucru. Și, desigur, statul va depune o cerere corespunzătoare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, toate dovezile necesare vor fi furnizate.

Avocatul Gaya Aliyev a spus că diferite acte juridice internaționale descriu foarte bine ce trebuie făcut în astfel de situații și toate sunt de partea Azerbaidjanului. El a explicat că problemele compensării daunelor se reflectă în precedentele Curții Europene a Drepturilor Omului, Convenției Europene pentru Protecția Drepturilor Omului și a Libertăților din 1950. Convențiile de la Haga și Geneva reglementează problemele despăgubirii pentru daunele materiale și morale cauzate părților ca urmare a încălcărilor dreptului internațional umanitar și a legii războiului.

Din punctul de vedere al Convenției europene, Armenia ca stat și cetățenii ei individuali sunt responsabili pentru daunele cauzate de aceștia, a spus avocatul. Mecanismele Curții Europene a Drepturilor Omului permit, de asemenea, acest lucru. Dreptul internațional umanitar, Convențiile de la Haga și Geneva oferă, de asemenea, baza urmăririi penale a persoanelor și a funcționarilor, dacă nu a statelor.

În ceea ce privește refuzul Armeniei de a compensa pierderile Azerbaidjanului, Aliyev a spus că, dacă există decizii ale Curții Europene, Armenia nu va putea să se sustragă de la executarea lor. Întrebarea este alta, că ea pur și simplu nu are cu ce de plătit.

Economistul Natig Jafarli a scris pe pagina sa din rețeaua de socializare despre acest lucru și asta este corect: „Armenia va nega și nu va fi de acord, nu va putea plăti zeci de miliarde de dolari, dar un document întocmit corect și competent din punct de vedere legal ar trebui să stea întotdeauna peste capul lor, ca sabia lui Damocles, pentru a fi amintit cu orice ocazie, atât la masa negocierilor, cât și în arena politică și juridică internațională. În niciun caz nu trebuie să fie lăsat așa și iertat. Orice stat agresor ar trebui să fie tras la răspundere pentru acțiunile sale, altfel o atmosferă de impunitate va prevala pe planetă ".

Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Azerbaidjan în Moldova Gudsi Osmanov
_________

DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.