logo

„Armata transnistreană”- provocare pentru autoritățile constituționale ale Moldovei


https://www.ipn.md/index.php/ro/armata-transnistreana-provocare-pentru-autoritatile-constitutionale-ale-moldovei-7978_1035657.html

Deși articolul 282 din Codul penal al Republicii Moldova incriminează organizarea unei formațiuni paramilitare ilegale sau participarea la ea, aplicarea acestor prevederi legale rămâne o provocare pentru autoritățile constituționale ale Republicii Moldova. În peste 25 de ani de independență nu există vreo sentință de condamnare în temeiul acestei infracțiuni. Cel mai elocvent exemplu de formațiuni paramilitare ilegale dislocate pe teritoriul Republicii Moldova îl reprezintă ,,armată transnistreană”, notează Asociația Promo-LEX într-o analiză publicată pe site-ul său, notează IPN.

Potrivit Asociației, înrolarea în aceste structuri este tacit acceptată și unanim tolerată, dar de fapt trebuie calificată ca și privațiune ilegală de libertate. Încă din anul 2008, Asociația Promo-LEX a atras atenția asupra situației complicate a recruților din regiunea transnistreană. Chiar și după nouă ani de la acest studiu, tinerii din stânga Nistrului continuă să fie înrolați forțat în structurile paramilitare, pentru că în caz de eschivare recruții riscă o amendă de până la 1700 de euro (care reprezenta la sfârșitul anului 2016, aproximativ 5,5 salarii medii pe economie în regiunea transnistreană) sau până la doi ani închisoare.

O altă problemă o reprezintă condițiile în care recruții îndeplinesc așa-numitul serviciu militar obligatoriu, care sunt cel puțin inumane și degradante. Începând cu anul 2008, Asociaţia Promo-LEX a adus în atenția opiniei publice mai multe cazuri de deces în „armată transnistreană”.

Cazurile de încălcare a drepturilor persoanelor înrolate forțat sunt confirmate și de constatările oferite de către ,,ombudsmanul” din regiunea transnistreană. Astfel, conform datelor prezentate de către acesta, în anul 2016 au fost condamnate pentru dezertare 87 de persoane, inclusiv din cauza relațiilor nestatutare dintre militari. Raportul conține și alte informații, inclusiv despre faptul că, în anul 2016, au fost inițiate 7 cauze penale pentru existența relațiilor nestatutare, unde au fost atrași la răspundere penală 12 militari.

În aceeași ordine de idei, condițiile inumane nu sunt determinate doar de către relațiile nestatutare între militari, ci și de către abuzurile comise de persoanele cu funcții de răspundere din structurile paramilitare din regiune. Astfel, în raportul ,,ombudsmanului” se enunță despre 19 infracțiuni, în care au fost traşi la răspundere penală 21 de militari cu funcții de răspundere.

Un alt aspect îl reprezintă datele ce provin de la aşa-zisul ministerul al apărării de la Tiraspol, potrivit cărora în anul 2016 trei militari au decedat, detalii despre aceste cazuri nefiind cunoscute, au existat 8247 de plângeri/petiții cu privire la îmbolnăvirea militarilor din structurile paramilitare, dintre care 2434 de persoane au fost internate în spitale, dintre cele 154 de vătămări/traume, 88 s-au produs în timpul efectuării ,,serviciului militar”.

Promo-LEX subliniază că promovarea atractivității ,,serviciului militar obligatoriu” reprezintă astăzi unul dintre interesele prioritare ale administrației de la Tiraspol, care continuă militarizarea acestui teritoriu. Din păcate aceste interese prevalează asupra prevenirii și combaterii violărilor drepturilor olumului.

Potrivit Asociaţiei, acest lucru denotă odată în plus necesitatea intervenției prompte a autorităților constituționale ale Republicii Moldova și a organismelor internaționale pentru documentarea problemelor din formațiunile paramilitare din regiunea transnistreană. Totodată, pasivitatea autorităților naționale și a comunității internaționale în prevenirea și combaterea violărilor drepturilor omului din regiune, creează impresia că administrației de la Tiraspol nu este pasibilă de răspundere. Aceasta continuă să beneficieze de fenomenul impunității și poate în continuare abuza de drepturile și libertățile omului fără a avea vreo responsabilitate pentru acțiunile și faptele sale.