Arestul unui jurnalist nu este niciodată un semn bun, Reprezentantul special al UE pentru Moldova Kalman Mizsei
https://www.ipn.md/index.php/ro/arestul-unui-jurnalist-nu-este-niciodata-un-semn-bun-reprezentantul-special-al-u-7965_982023.html
Reprezentantul special al Uniunii Europene pentru Republica Moldova Kalman Mizsei se declară foarte îngrijorat în legătură cu arestarea jurnalistului Ernest Vardanean de către autorităţile nerecunoscute din stânga Nistrului. Solicitat de Info-Prim Neo, oficialul european a apreciat că „arestul unui jurnalist nu este niciodată un semn bun”. Potrivit lui, acest caz ridică probleme în ceea ce priveşte respectarea principilor drepturilor omului. „Ernest Vardanyan trebuie să aibă posibilitatea să contacteze cu familia, trebuie să aibă posibilitatea să-şi aleagă avocatul şi să fie prezent sau să fie reprezentat pe parcursul audierilor preliminare. Mai mult, aş vrea să subliniez că detenţia preventivă trebuie să fie limitată şi aplicată doar în cazul infracţiunilor concrete”.
Kalman Mizsei a confirmat că această temă a fost abordată în cadrul vizitei recente a vicepremierului moldovean pentru reintegrare Victor Osipov la Bruxelles. „În cadrul întâlnirilor sale cu oficiali UE, domnul Osipov a pus accent pe nerespectarea drepturilor fundamentale ale omului în Transnistria şi a scos în evidenţă cazul arestului lui Ernest Vardanyan. Oficialii UE au împărtăşit îngrijorările domului Osipov în legătură cu arestul jurnalistului”.
Solicitat să se pronunţe asupra acţiunilor pe care le pot întreprinde actorii formatului de negocieri 3+2, inclusiv Uniunea Europeană pentru eliberarea lui Ernest Vardanean, Ambasadorul Kalman Mizsei şi-a exprimat speranţa că autorităţile transnistrene vor examina proporţionalitatea arestului preventiv în cazul Vardanyan. „Unii actori ai formatului 3+2 şi-au exprimat deja îngrijorările faţă de arestul lui Ernest Vardanyan şi au făcut apel la respectarea principiilor drepturilor omului. UE a emis o declaraţie în care ne-am reiterat îngrijorările în legătură cu faptul că drepturile omului şi drepturile fundamentale ale deţinuţilor trebuie respectate, dar şi că întemniţarea persoanelor de către putere pe motiv că sunt considerate incomode constituie o violare a drepturilor omului. Sperăm mult ca această greşeală să fie îndreptată cât de curând”.
Reprezentantul special al UE pentru Moldova crede că acest caz poate avea influenţă asupra procesului de negocieri şi relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol. „Consolidarea încrederii poate avea loc cu adevărat doar atunci când există respect pentru drepturile omului şi pentru demnitatea umană. Este în interesul tuturor ca Ernest Vardanyan să fie restabilit în drepturile sale elementare. Acest lucru este valabil şi pentru populaţia din regiune – prosperarea poate apărea doar atunci când frica nu este dominantă. Avem încredere că politicienii din Transnistria îşi dau seama de acest lucru”, a spus pentru Info-Prim Neo Ambasadorul Kalman Mizsei.