logo

Arbitrajul este o cale sigură de soluționare a litigiilor, opinii


https://www.ipn.md/index.php/ro/arbitrajul-este-o-cale-sigura-de-solutionare-a-litigiilor-7967_1070189.html

Arbitrajul este o cale sigură de soluționare a litigiilor, iar dezvoltarea instituțiilor de arbitraj în Republica Moldova este doar în beneficiul statului și al cetățenilor. Opiniile au fost exprimate la o conferință de presă la IPN, la care s-a anunțat constituirea Curții de Arbitraj a municipiului Chișinău.

Potrivit lui Alexandr Ţelihov, președintele Curții de Arbitraj a municipiului Chișinău, arbitrajul oferă părților posibilitatea să aleagă, în mod independent, arbitrii și modalitatea de examinare a litigiilor. Iar în cazul în care părțile nu ajuns la un acord, președintele instituției de arbitraj emite o încheiere și desemnează în locul părților un arbitru care să examineze litigiul. În Curtea de Arbitraj a municipiului Chișinău va fi dezvoltat un program automatizat de selectare aleatorie a arbitrilor.

Referindu-se la avantajele arbitrajului, Alexandr Ţelihov a menționat că în instanțele de judecată comună examinarea litigiului poate dura doi, trei patru ani și mai mult, or în curțile de arbitraj procedura este mult mai rapidă și nu depășește câteva luni. Arbitrajul presupune și costuri reduse. Taxele percepute sunt mai mici decât în instanțele de stat. Iar pentru că decizia emisă de Curtea de Arbitraj este definitivă, nu se cheltuiesc bani și timp pentru proceduri de contestare.

Valentin Vizant, președintele Asociației de Arbitraj din Republica Moldova, a menționat că nu este suficient să vorbești despre corupție și despere reforma sistemului judecătoresc. A venit timpul pentru acțiuni, iar curțile de arbitraj se înscriu pe această listă. În procedurile arbitrale pot fi atrași profesioniști integri, cu imaginea nepătată. E nevoie de o schimbare de mentalitate.

Victor Durleşteanu, președintele Camerei de Comerț moldo-chineze, a menționat că arbitrajul este un instrument solicitat de către investitorii străini. Aceștia, la încheierea contractelor de investiție, preferă să aleagă arbitrajul ca instrument de rezolvare a litigiilor.

Legea cu privire la judecata arbitrală (arbitraj) a fost adoptată de către Parlamentul Republicii Moldova la 31 mai 1994. Pe lângă cea din Chișinău, curți de arbitraj vor fi create și la Bălți, Cahul și în UTA Găgăuzia. Acestea vor fi deschise pentru toți agenții economici, atât naționali, inclusiv din regiunea transnistreană, cât și străini, întreprinderile de stat, iar litigiile lor sunt legate de dreptul comercial, economic.