logo

Ar putea fi lansată o rută directă maritimă și fluvială între porturile Giurgiulești și Poti din Georgia


https://www.ipn.md/index.php/ro/ar-putea-fi-lansata-o-ruta-directa-maritima-si-7965_1093611.html

Un grup de lucru va evalua fezabilitatea și va discuta cu partenerii din mediul privat dacă ar exista suficient interes pentru o rută directă maritimă și fluvială între Portul Giurgiulești și Poti în Georgia. Acest fapt ar permite parțial intensificarea relațiilor comerciale directe, dar și ar facilita comerțul dintre întreaga regiune a Caucazului de Sud și restul spațiului european, prin Republica Moldova. Discuții în acest sens au avut loc la Chișinău la întâlnirea vicepremierului Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, cu ministrul afacerilor externe al Georgiei, Ilia Darchiashvili

Într-o conferință de presă, Nicu Popescu a declarat că la întrevedere au fost abordate modalitățile concrete de intensificare a relațiilor comerciale și economice. Totodată, se planifică organizarea unui forum al oamenilor de afaceri în primăvară. „Sunt mai bine de 30 de ani de relații diplomatice cu Georgia. Recent, Republica Moldova a fost vizitată de președinta georgiană. Și cu această ocazie a fost inaugurată o cursă aeriană directă Chișinău-Tbilisi. Aceasta va permite intensificarea legăturilor dintre cele două state – economice, sociale, turistice și politico-diplomatice”, a notat ministrul.

De asemenea, în cadrul discuțiilor, au fost abordatele din regiune, fiind condamnat cu fermitate războiul nejustificat, neprovocat, brutal declanșat de către Federația Rusă în Ucraina. Sunt afectate zeci de țări, iar Republica Moldova este prima în acest sens, după Ucraina. Chiar ieri a fost o zi în care din cauza bombardamentelor brutale și barbare ale Federației Ruse asupra infrastructurii energetice din Ucraina a fost afectată practic toată țara care a stata câteva ore fără curent electric. Potrivit lui, acest război afectează fiecare cetățean al Republicii Moldova, indiferent de preferințele lui politice. În legătură cu aceste evenimente, ambasadorul rus a fost convocat încă o dată, fiindu-i comunicat fermitatea Republicii Moldova asupra faptului că Rusia trebuie să înceteze aceste bombardamente care afectează inclusiv fiecare cetățean al Republicii Moldova.

„Am discutat și problema separatismului care afectează ambele noastre țări. Și pe această problemă și sfidare, Republica Moldova și Georgia au o colaborare excelentă și o coordonare de poziții în forumurile internaționale de foarte mult timp”, spune vicepremierul. Părțile au discutat în detalii și procesul comun de aderare la Uniunea Europeană.

Ministrul afacerilor externe al Georgiei, Ilia Darchiashvili, a declarat că Georgia și Republica Moldova au relații prietenești de foarte mult timp și aceste relații s-au transformat parteneriate bilaterale de durată. Potrivit lui, aspirația de a deveni membru al Uniunii Europene unește două țări și mai mult. Decizia Comisiei Europene din această vară este urmată de o serie de responsabilități importante și în acest Republica Moldova și Georgia își vor coordona pașii.

Programul de lucru la Chișinău al oficialului georgian include întrevederi cu președinta Maia Sandu, președintele Parlamentului Igor Grosu și prim-ministra Natalia Gavrilița.