„Ar fi putut Stalin să-l oprească pe Hitler”, subiect de discuţie la Chişinău
https://www.ipn.md/index.php/ro/ar-fi-putut-stalin-sa-l-opreasca-pe-hitler-subiect-de-discutie-la-chisinau-7965_980182.html
Condamnarea URSS, de rând cu Germania hitleristă, de către rezoluţia Asambleei OSCE din iulie 2009 de genocid şi provocarea celui de-al doilea război mondiala fost discutată la Chişinău, după vizionarea filmului documentar „Ar fi putut Stalin să-l oprească pe Hitler?”, realizat de Primul canal din Rusia, transmite Info-Prim Neo.
Prezentarea documentarului a avut loc în seara zilei de vineri, 22 ianuarie, la biblioteca „M. Lomonosov” din capitală.
Filmul prezintă o desfăşurare a evenimentelor în perioada interbelică, arată cu lux de amănunte pregătirea Germaniei şi a lui Hitler pentru ocuparea Europei, ca răspuns la denigratoarea pedeapsă pe care au suporta-o germanii după semnarea Tratatului de la Versailles.
Documentarul sfârşeşte însă cu o serie de întrebări retorice adresate Europei, pe marginea unei rezoluţii a Asambleii OSCE, care în luna iulie 2009 a echivalat regimul stalinist cu cel nazist.
„Dar nu URSS a bombardat Franţa, Marea Britanie, Belgia, Norvegia, Olanda, Grecia şi alte ţări. Nu URSS, dar Germania a ocupat toată Europa, nu URSS, dar Germania a organizat lagăre de concentrare prin toată Europa, în care au decedat aproape 8 mln de oameni. Atunci de unde a apărut această rezoluţie fără sens? Dar poate Europei îi este ruşine, pentru că nu l-a oprit pe Hitler, astăzi Europa se comportată aşa de parcă politica de ocupaţie a lui Hitler a început de la 23 august 1939, după semnarea pactului Ribbentrop-Molotov”, se spune în film.
Pe parcursul documentarului se încearcă să fie demonstrată absenţa marilor puteri, Franţa şi Marea Britanie, în acţiunile de a-l stopa pe Hitler să cucerească ţări, prin refuzul de a face o coaliţie antihitleristă cu URSS.
„Poate se încearcă să i se răpească Rusiei victoria măreaţa din istorie?”, cu această întrebare sfârşeşte filmul documentar.
Ambasadorul Federaţiei Ruse în R. Moldova, Valeri Kuzimin, prezent la discuţii, a fost de părere că asemenea întruniri sunt un bun prilej pentru a face un schimb de opinii, pentru că problematica acelei perioade păstrează actualitatea sa politică, a subliniat ambasadorul.
Istoricul Piotr Şornicov a încercat să dea un răspuns întrebărilor de la finalul documentarului. „Europei nu-i este ruşine niciodată pentru nimic. Ruşinea este o prerogativă a istoricilor ruşi, cel mai mult material compromiţător este adunat anume despre ruşi. Stalin era dictator, dar cine erau ceilalţi – Mussolini, Hitler, dar cum guverna Churchill Marea Britanie?”, a declarat istoricul în cadru discuţiilor.
Veteranul Eugen Dolgov este de părere că tinerele generaţii învaţă în şcoli doare despre răul pe care l-a provocat URSS, iar despre faptul că această ţară a distrus fascismul toţi tac. „Noi am învins cu preţul a 27 mln de victime ale poporului sovietic, drapelul păcii la Berlin a fost arborat tot de ruşi. Tinerii însă nu ştiu aproape nimic despre acest război, pentru că adversarii noştri ideologici îi manipulează”, a declarat Dolgov şi a propus să se lucreze mai bine cu tinerii.
În context, directoarea liceului rus „Dimitrie Cantemir”, Alexandra Camânina, a spus că pentru a studia istoria „Marelui Război pentru Apărarea Patriei”, tinerii au înfiinţat un club, pe care îl frecventează lunar.
Evenimentul a fost organizat de Centrul rus de ştiinţă şi cultură din Chişinău. Acesta se înscrie în activităţile prilejuite de cea de-a 65-a aniversare de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei, marcată în 2010 în CSI.