logo

Aproximativ una din zece familii raportează un consum alimentar scăzut, sondaj OIM


https://www.ipn.md/index.php/ro/aproximativ-una-din-zece-familii-raporteaza-un-consum-alimentar-7967_1110805.html

Aproximativ una din zece familii raportează un consum alimentar scăzut, cu un procent mai mare în rândul familiilor conduse de femei și al celor cu cel puțin un membru vulnerabil. Asistența financiară, alimentele, medicamentele și asistența medicală sunt principalele nevoi ale gospodăriilor din Moldova, conform unui sondaj al Organizației Internaționale pentru Migrație, realizat în colaborare cu Programul Alimentar Mondial, transmite IPN.

Sondajul, bazat pe interviuri realizate în perioada 3-28 iunie 2024, analizează principalele caracteristici socio-demografice ale populației generale din Republica Moldova, cu accent pe securitatea alimentară, ocuparea forței de muncă, nevoile principale, inclusiv coeziunea socială și intențiile de mobilitate.

Aproximativ două din cinci gospodării intervievate au indicat o înrăutățire a nivelului de trai, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023, populația în vârstă confruntându-se cu un grad considerabil mai ridicat de vulnerabilitate în acest domeniu.

Îmbunătățirea nivelului de trai a fost raportată cel mai des de persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani, în timp ce o deteriorare a nivelului de trai a fost indicată cel mai des de adulții de vârstă mijlocie (30-59 de ani) și de adulții în vârstă (peste 60 de ani).

Potrivit studiului, aproximativ jumătate din populație este activă din punct de vedere economic, iar o altă jumătate face parte din populația inactivă din următoarele categorii: pensionari, studenți, persoane în concediu pentru creșterea copilului, șomeri, persoane care nu caută un loc de muncă.

Aproximativ una din zece persoane și-a exprimat intenția de a se muta în străinătate, principalele motive fiind cele economice. Cele mai populare țări de destinație preconizate sunt Germania, România, Federația Rusă și Italia.

Cea mai mare parte a populației a avut o părere favorabilă despre situația relațiilor intergrupale din cadrul comunității lor și despre nivelurile bune de coexistență între persoane de diferite origini etnice, religioase sau lingvistice.

Sondajul „Evaluarea nevoilor și vulnerabilității populației generale – Runda 2” poate fi consultat online.