logo

Apropierea de Summitul de la Vilnius creşte presiunile asupra Moldovei, Andrian Candu


https://www.ipn.md/index.php/ro/apropierea-de-summitul-de-la-vilnius-creste-presiunile-asupra-moldovei-andrian-c-7978_1007768.html

Cu cât se apropie data de 29 noiembrie, când va avea loc Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, cu atât presiunile din exterior asupra Republicii Moldova vor creşte. O declaraţie în acest sens a fost făcută de către vicepreşedintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul dezbaterii publice „Post-scriptum: Ce ar trebui să ştie şi să facă societatea moldovenească în cazul declaraţiilor catalogate drept „deranjante”, făcute de către oficiali străini la adresa Republicii Moldova?” organizată de Agenţia de presă IPN.

„Nu o singură dată am spus că odată cu apropierea de Summitul de la Vilnius vor apărea diferite presiuni. Am discutat şi în cadrul coaliţiei de guvernământ, şi la Parlament, şi cu societatea. Trebuie să luăm în considerare contextul şi tot ceea ce se întâmplă la nivel regional şi global. Rusia are interesele sale, va depune eforturi pentru a păstra Moldova în sfera influenţelor sale. Mai multe studii arată că Republica Moldova este la răscrucea intereselor dintre est şi vest, aici sunt şi avantaje, şi dezavantaje”, a spus vicepreşedintele legislativului.

Andrian Candu e de părere că politicienii moldoveni trebuie să posede o astfel de cultură şi mesaje prin care să construiască relaţii, nu să le distrugă. „Rusia este un partener important, dar trebuie să fim noi constructori ai mesajelor pozitive. Trebuie să avem mesaje calme, tolerante, înţelepte. Este vorba şi de o consolidare a ţării. Toate acele evenimente care se întâmplă au şi efecte pozitive asupra ţării. De fiecare dată când apar astfel de crize societatea reuşeşte să reacţioneze la unison, chiar şi mediul de afaceri se direcţionează spre alte pieţe. Am fost mândru să văd că tinerii s-au unit pe reţele de socializare şi îi îndeamnă pe cei din diaspore să consume vinul moldovenesc şi produsele autohtone. Trebuie să tragem nişte concluzii şi să mergem mai departe”, a spus politicianul cu referire la embargoul impus pentru vinurile şi divinurile moldoveneşti în Rusia.

În cadrul dezbaterilor s-a menţionat că în interiorul coaliţiei de guvernare ar apărea unele fisuri. Andrian Candu spus că este optimist, iar fisuri nu au cum să nu fie, deoarece coaliţia este un organism viu, cu partide şi doctrine diferite. „Partidele din coaliţia de guvernare au un scop care le leagă – dezvoltarea ţării în continuare – aceasta ne uneşte şi duce la unitate şi consolidare. Nu e de mirare, fisurile există, dar de asta şi există discuţii, noi avem organe de conducere în cadrul coaliţiei, unde se discută subiecte unde se vine cu idei”, a spus vicepreşedintele Parlamentului.

Andrian Candu a afirmat că se doreşte o consolidare a politicului şi a societăţii, dar uneori unii oameni pun politicul înaintea interesului societăţii. „Trebuie să avem înţelepciune, să tratăm declaraţiile şi presiunile cu toleranţă, să nu avem reacţii agresive, să avem răbdare. Cert este că politicul trebuie să tragă concluzii din astfel de şocuri şi astfel de mesaje, dar şi societatea, şi mass-media. Noi trebuie să fim foarte atenţi când reacţionăm, purtăm o responsabilitate, ce e cel mai important. Există ţări mult mai mari şi mai dezvoltate ca Republica Moldova care au reacţii foarte calme”, a conchis parlamentarul.

Dezbaterile publice cu tema: „Post-scriptum: Ce ar trebui să ştie şi să facă societatea moldovenească în cazul declaraţiilor catalogate drept „deranjante”, făcute de către oficiali străini la adresa Republicii Moldova?”, este ediţia a XXI-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susţinut de Fundaţia germană „Hanns Seidel”.