logo

Aproape jumătate din respondenții BOP nu au încredere în niciun politician


https://www.ipn.md/index.php/ro/aproape-jumatate-din-respondentii-bop-nu-au-incredere-in-niciun-politician-7967_1038818.html

Aproape jumătate din respondenții Barometrului Opiniei Publice, noiembrie 2017, nu au încredere în niciun politician din Republica Moldova. Cercetarea mai arată că în opinia majorității, Republica Moldova nu este guvernată de voința poporului – 86,8%, ceea ce constituie o creștere de 17 puncte procentuale în comparație cu studiul precedent, realizat în primăvara acestui an. De asemenea, majoritatea sunt de părere că alegerile în Republica Moldova nu sunt libere și corecte – 76,3%, o creștere de 20 de puncte procentuale comparativ cu sondajul precedent.

Barometrul Opiniei Publice a fost prezentat joi, 14 decembrie, într-o conferință de presă la IPN de către Institutul de Politici Publice. Răspunzând la întrebarea deschisă: „Care este personalitatea politică din Moldova în care aveți cea mai mare încredere?”, 49,5% din respondenți au spus nu au încredere în niciun politician, iar 8,7% nu au putut răspunde la această întrebare. Aproape 20% au încredere în Igor Dodon, puțin peste 8% – în Maia Sandu, 2,5% –  Andrei Năstase, 1,8% – Vladimir Voronin, iar 1,7% – în Ilan Șor. Câte 1,5% au încredere în Pavel Filip și în Vlad Plahotniuc, iar 1% k – în Renato Usatîi.

Întrebați care, în opinia lor, este cel mai corupt politician, 32,6% din respondenți au răspuns – Vlad Plahotniuc. Potrivit directorului IPP, Arcadie Barbăroșie, acesta este cel mai înalt procentaj acumulat până acum de un politician la această întrebare, iar diferența față de alți politicieni este foarte mare. Pe locul doi este Igor Dodon – 4,9% dintre respondenți îl consideră cel mai corupt politician, iar pe locul trei e Vlad Filat – 2,6%. Pe lângă celelalte răspunsuri care au acumulat mai puțin de un procent, aproape 44% au răspuns: „Nu știu”. „Acesta iarăși este un indiciu că cetățenii nu prea cunosc politicienii, dacă nu au știut să-i numească”, a notat Arcadie Barbăroșie.

BOP arată că, dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri, 46% din populația adultă este absolut sigură că se va prezenta la vot. 20,5% dintre respondenți sunt siguri că vor merge la urne, iar 14,2% – probabil s-ar prezenta. Circa 14% din cei intervievați au spus că mai curând nu vor veni la vot.

Fiind întrebați cu ce partid ar vota, 26% din totalul respondenților au indicat Partidul Socialiștilor, ceea ce reprezintă o scădere cu 8 puncte procentuale comparativ cu studiul precedent. Acesta este urmat de Partidul Acțiune și Solidaritate – 12,3%, ceea ce e cu 12 puncte procentuale mai puțin ca în primăvară. Celelalte partide ar obține scoruri sub pragul electoral: Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr – 3,4%, Partidul Democrat – 2,8%, Partidul Comuniștilor – 2,5% și Partidul Politic Partidul Nostru – 2,4%. Pentru alte formațiuni politice s-au pronunțat mai puțin de 2%.

Cu privire la activitatea președintelui Igor Dodon, BOP denotă că o pătrime din respondenți (27,5%) consideră că președintele le reprezintă interesele în mică măsură, iar 35,3% susțin că deloc. Cât ține de activitatea Parlamentului, unu din zece intervievați (11,3%) consideră că legislativul îi reprezintă interesele în mare măsură sau foarte mare măsură. 31,5% din intervievați cred că Parlamentul le reprezintă interesele în mică măsură, iar 50,6% spun că deloc.

Cercetarea mai arată că cea mai mare parte a populației este de părere că direcția în care merg lucrurile în Republica Moldova este una greșită – 77,4%. Ponderea persoanelor care au o asemenea părere a crescut cu 13 puncte procentuale față de rezultatele studiului în primăvara acestui an. Populația rămâne preponderent nesatisfăcută de ceea ce face conducerea țării în mai multe domenii. Aspectele care trezesc cea mai mare insatisfacție din partea populației sunt salariile, pensiile, starea locurilor de muncă, combaterea corupției și nivelul de trai.

Sondajul a fost efectuat în perioada 18 noiembrie-5decembrie, pe eșantion de 1113 persoane din 82 de localități, reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, cu excepția regiunii transnistrene. Eroarea maximă este +/- 2,8%.