logo

Aproape 80% din copiii refugiați au avut acces la serviciile instituțiilor din Chișinău


https://www.ipn.md/index.php/ro/aproape-80-din-copiii-refugiati-au-avut-acces-la-7967_1093585.html

În municipiul Chișinău, aproape 80% din copiii refugiați ucraineni necesitățile cărora au fost evaluate au avut acces la serviciile centrelor comunitare pentru copii și tineri, taberele de zi, centrele de tineret, serviciile de reabilitare. Au fost identificați 242 de copii aflați în situație de risc. Copiii supuși riscului erau cei neînsoțiți de persoane autorizate și în pericol iminent. În total, au fost evaluate necesitățile al 2827 de copii refugiați din Ucraina în cadrul campaniei „Ajută-mă să te ajut!”, defășurată de Primăria municipiului Chișinău și Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului a Consiliului, transmite IPN.

Potrivit viceprimarului Angela Cutasevici, comunitatea de refugiați a fost informată despre toate serviciile pe care le prestează municipiul Chișinău. „Am oferit suport și protecție copiilor aflați în situație de risc în vederea prevenirii oricărei forme de abuz, violență, neglijare, monitorizând fiecare caz în parte. În anul școlar 2022-2023 sunt peste 800 de copii înscriși în școli și grădinițe dintre care 530 sunt încadrați în școlile din municipiu, iar 300 de copii refugiați frecventează grădinițele din orașul Chișinău. Instituțiile municipale nonformale la fel oferă o gamă largă de servicii educaționale, cum ar fi Centrul municipal de Tineret, bibliotecile, centrele extrașcolare, școlile de artă, centrele comunitare pentru copii și tineri care încadrează zilnic în mediul peste 1800 de tineri și copii refugiați”, a spus oficialul.

Cartografierea copiilor a avut loc în perioada 30 mai – 30 august. Anna Bezobrazova, șefa secției prevenirea separării de familie la Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului, a spus că nevoile prioritare ale copiilor refugiați erau alimentele (77%), îmbrăcămintea și încălțămintea (39%), articole de igienă (20%). Doi din cinci copii erau înscriși într-o formă de educație pe durata șederii în Chișinău. 954 de copii din 1005 copii încriși într-o formă de educație erau în educație formală.

Andrew Painter, reprezentantul UNHCR Moldova, a afirmat că cea mai mare concentare a refugiaților este în Chișinău și municipalitatea le-a oferit cazare celor care au avut nevoie, servicii foarte importante. Campania „Ajută-mă să te ajut!” a urmărit scopul de informare și comunicare. „Trebuie să știm unde sunt cazați refugiații ca să-i ajutăm, înțelegem care sunt necesitățile lor și să le explicăm care sunt serviciile disponibile. Chiar dacă un refugiat locuiește într-o comunitate, această nu înseamnă că persoana în mod obligatoriu cunoaște care sunt obțiunile disponibile”, a spus el.

De la începutul războiului din Ucraina, peste 23 600 de refugiați au fost cazați în centrele municipale de plasament. Zilnic sute de refugiați primesc ajutor sub formă de pachete cu produse alimentare și igienice oferite la Centrul de plasament Patria Lukoil. Deja peste 50 de mii de pachete cu ajutoare umanitare au fost repartizate refugiaților.