logo

Aproape 39% din respondenții BOP nu s-ar vaccina contra COVID-19


https://www.ipn.md/index.php/ro/aproape-39-din-respondentii-bop-nu-s-ar-vaccina-7967_1079868.html

Aproape 39% din participanții la Barometrul Opiniei Publice au declarat că nu s-ar vaccina, cu siguranță, împotriva noului coronavirus. Alți 19,4% din respondenți au spus că mai degrabă nu se vor vaccina. 11,5% din intervievați sunt siguri că se vor vaccina, iar 18,4% au răspuns că mai degrabă se vor vaccina. 11,9% din participanții la sondaj nu știu dacă se vor vaccina, fie nu au răspuns. Datele cercetării au fost prezentate astăzi, 22 februarie, de către Institutul de Politici Publice.

„După cum constatasem și cu alte ocazii, la diferite etape ale pandemiei de-a lungul anului trecut informarea insuficientă, precum și pierderea luptei cu știrile false, probabil, constituie principala provocare în combaterea pandemiei de COVID-19 în Republica Moldova”, a declarat sociologul Vasile Cantarji, de la Compania CBS Research, într-o conferință de presă la IPN.

Vasile Catnarji a precizat că, pe lângă pandemie, rămâne de înfruntat o altă problemă, și anume dezinformarea și știrile false. „Astăzi, doar 25,9% din respondenții Barometrului Opiniei Publice cred că vaccinarea îi va ajuta să lupte contra pandemiei. Deci, aproape 35% susțin că vaccinurile deloc nu vor ajuta, în condițiile în care toată lumea vorbește zilnic despre vaccinuri, există o sumedenie de știri oficiale, intervenții de la autoritățile competente, inclusiv internaționale. Dar și în condițiile în care deja patru vaccinuri paralele elaborate sunt admise în majoritatea statelor, 35% din cetățenii Republicii Moldova consideră că vaccinarea nu îi va ajuta”, a menționat sociologul.

Din persoanele chestionate, 7,5% din respondenți au declarat că au fost confirmați prin test cu COVID-19, iar aproape 11% au răspuns că cineva din membrii familiei lor au fost bolnavi. Întrebați despre forma bolii pe care a suferit-o, fiecare al patrulea respondent a declarat că practic nu a avut simptome. Mai mult de jumătate – 53% – au spus că a fost o formă ușoară, iar aproape 20% din intervievați au spus că au suportat o formă grea.

Peste 81% din intervievați au răspuns că nu au fost confirmați cu COVID-19, nici ei personal, nici cineva din familie.

Cercetarea a fost realizată, în perioada 28 ianuarie-14 februarie, pe un eșantion de 1 108 persoane. Datele au fost colectate, prin realizarea interviurilor față în față. Marja de eroare este de +/-3%.