logo

Aplicație pentru a sesiza autoritățile despre deșeurile din localitate


https://www.ipn.md/index.php/ro/aplicatie-pentru-a-sesiza-autoritatile-despre-deseurile-din-localitate-7967_1090812.html

Cetățenii pot sesiza autoritățile despre deșeurile din localitatea lor cu ajutorul unei aplicații dezvoltate de către asociația WiSDOM. Cu ajutorul aplicației TAMA pot fi găsite servicii de reciclare din apropiere. De asemenea, pe aplicația respectivă pot fi recepționate notificări și informații utile despre zilele de salubrizare.

Președinta ECOTOX, Elena Zubcov, a declarat într-o conferință de presă la IPN că dezvoltarea aplicației reprezintă una dintre cele mai importante realizări din cadrul proiectului CRoCuS. Aplicația permite semnalizarea poluării cu deșeuri. „De asemenea pot fi obținute informații despre cum se compostează deșeurile și cum se poate obține ceva pozitiv, de exemplu humusul, care poate fi folosit în grădină”, explică Elena Zubcov, membru corespondent al Academiei de Științe, profesor-cercetător.

Nadejda Andreev, președinta asociației obștești Femeile în dezvoltarea durabilă a Moldovei (WiSDOM), a spus că aplicația a fost prezentată astăzi și în cadrul unui atelier care a întrunit un număr mare de participanți: reprezentanți de la primării, instituții de învățământ, asociații de salubritate, asociații obștești interesate de gestionarea deșeurilor. Menirea aplicației este de a facilita sesizarea depozitărilor ilicite de deșeuri, probleme ce țin de arderea deșeuri, deversarea lor în ape etc.

Nadejda Andreev, doctor în științe biologice, a precizat că prin intermediul aplicației pot fi distribuite informații despre zile de salubrizare din localitate, dar și informații despre eventuale modificări referitor la zilele de colectare a deșeurilor. Aplicația este accesibilă în mai multe limbi și poate fi utilizată nu doar în Republica Moldova.

Proiectul CRoCuS este implementat de Fundația Earth Forever (Bulgaria), Asociația obștească WiSDOM și Asociația obștească Ecotox (Repulica Moldova), Mama-86 Nova Kahovka (Ucraina) și primăria Oancea (România). Acesta este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate, în cadrul Programului Operaţional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.