Apicultorii nu vor mai plăti taxa pentru amplasarea unui stup cu albine în fondul forestier
https://www.ipn.md/index.php/ro/apicultorii-nu-vor-mai-plati-taxa-pentru-amplasarea-unui-stup-cu-albine-in-fondu-7966_957739.html
Apicultorii din Republica Moldova nu vor mai trebui să plătească o taxă de 15 lei pentru amplasarea unui stup cu albine în fondul forestier aşa cum făceau până acum, a declarat pentru Info-Prim Neo preşedintelui Asociaţiei Apicultorilor din Republica Moldova Apis Mellifera, Andrei Zagareanu.
Potrivit sursei citate, scutirea de taxă este stipulată în noua lege a apiculturii, aprobată recent de Parlament, aceasta incluzând un şir de acte normative după care se va conduce ramura apiculturii. Zagareanu a spus că este şi normal ca prisăcarii să nu plătească pentru amplasarea stupilor, mai ales că albinele aduc un suport nu doar agricultorilor, dar şi fondului forestier.
În ceea ce priveşte comercializarea mierii, Zagareanu a spus că aceasta este vândută populaţiei din ţară la un preţ de 40-50 de lei/kg, iar firmele exportatoare achiziţionează cu doar 10,50 lei/kg. Sursa citată a spus că la preţul de circa 10 lei îşi vând producţia doar cei care au nevoie urgentă de bani, explicând că pentru obţinerea unui kg de miere ieftină, apicultorul cheltuieşte în medie 12 lei, în majoritatea cazurilor, însă, 1 kg de miere este obţinut la preţul de 22 lei.
Sursa citată a mai spus că preţul unui kg de miere ar fi mai redus dacă apicultorii şi-ar comercializa marfa fără intermediari.
În anul 2005 în R. Moldova s-au produs 1800 tone de miere, dintre care 200 tone s-au exportat. Pieţele ţintă sunt statele din Europa de vest.