logo

API semnalează tehnici manipulatorii la prezentarea subiectelor de interes public


https://www.ipn.md/index.php/ro/api-semnaleaza-tehnici-manipulatorii-la-prezentarea-subiectelor-de-interes-publi-7967_1014778.html

Unele instituţii mass-media din Moldova recurg la tehnici manipulatorii prin selecţia evenimentelor pe care le prezintă publicului şi prin filtrarea informaţiilor conform politicii editoriale – arată cel de-al doilea raport de monitorizare trimestrială prezentat joi, 21 august, de către Asociaţia Presei Independente (API) într-o conferinţă de presă la IPN.

Monitorizarea a vizat versiunile online ale publicaţiilor Timpul, Ziarul Naţional, Komsomolskaya Pravda v Moldove, dar şi posturile de televiziune Moldova 1, Prime TV, Publika TV, Jurnal TV, Accent TV, Pro TV, TV 7 și portalul Omg.md.

În raport sunt incluse studii de caz privind reflectarea unor subiecte de interes public în perioada mai-iulie 2014. Directorul executiv al API, Petru Macovei, a comunicat că rezultatele monitorizării arată că unele instituţii mass-media selectează subiectele pentru mediatizare în funcţie de simpatiile sau antipatiile faţă de anumiţi actori politici, filtrând informaţia pentru a apăra anumite interese de grup.

Expertul Nadine Gogu a menţionat că protestul din UTA Gagauz Yeri în ziua semnării Acordului de Asociere cu UE a fost ignorat de majoritatea instituţiilor mass-media monitorizate, iar unele mass-media au filtrat acuzaţiile de preluare a controlului asupra Partidului Comuniştilor de către Vladimir Plahotniuc, pentru a nu-l pune pe acesta în lumină proastă. La fel, protestele producătorilor agricoli în legătură cu embargoul impus de Rusia a rămas în afara agendei unor instituţii mass-media, iar altele nu au publicat materiale despre refuzul Ministerului Justiţiei de a înregistra modificările la statutul Partidului Popular Republican.

Unele instituţii de presă au recurs frecvent la selecţia surselor pentru a imita pluralismul de opinii, în realitate fiind selectate surse şi opinii care au exprimat aceleaşi gânduri, au transmis aceleaşi mesaje şi au fost avocaţi ai aceleiaşi cauze.

API subliniază că, pornind de la obligaţia legală şi deontologică de a informa corect şi obiectiv opinia publică despre subiectele de interes public, instituţiilor mass-media li se recomandă să ţină cont în primul rând de importanţa şi gradul de interes public, şi nu de preferinţele şi agenda patronilor instituţiilor de presă, să prezinte obiectiv toate părţile implicate în controverse, respectând principiul de informare din mai multe surse, inclusiv de alternativă.

API mai menţionează că şi Consiliul Coordonator al Audiovizualului, în calitate de garant al interesului public şi de autoritate de reglementare în domeniul audiovizualului, ar trebuie să se autosesizeze şi să ia măsuri faţă de radiodifuzorii care încalcă dreptul locuitorilor Republicii Moldova la informare completă, obiectivă şi veridică, dreptul la libera exprimare a opiniilor şi dreptul la libera comunicare a informaţiilor.

Monitorizarea instituţiilor mass-media are loc în cadrul campaniei „Manipularea ne prosteşte. Nu permite nimănui să gândească în locul tău!”. Raportul trimestrial de monitorizare poate fi accesat pe pagina web a API: www.api.md. Acesta a fost realizat în cadrul proiectului „Promovarea jurnalismului obiectiv şi creşterea nivelului de educaţie în domeniul mass-media a locuitorilor din regiunile Moldovei”, finanţat de National Endowment for Democracy (NED).