logo

APEL PUBLIC


https://www.ipn.md/index.php/ro/apel-public-7542_1064898.html

                         

                           În atenţia Domnului Nicolae Timofti, Preşedintele Republicii Moldova

                           În atenţia Domnului Marian Lupu,Preşedintele Parlamentului 

                           În atenţia Domnului Vlad Filat, Prim Ministru

                           În atenţia ÎPS Vladimir,Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove

                           În atenţia ÎPS Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor

 

                                                                       APEL PUBLIC

La 04 mai 2011 Curtea de Apel Chişinău a admis cererea ONG pentru protecţia animalelor “ALGA” prin care Primarul General al mun.Chişinău Dorin Chirtoacă a fost obligat  să-şi retragă public dispoziţia de  ucidere în manieră  sălbatică  a maidanezilor şi să prezinte în acest sens Consiliului mun.Chişinău un plan de sterilizare a acestor animale.

Instanţa de judecată   a mai  obligat   Primarul de Chişinău să deschidă dezbateri publice   în scopul elaborării  unor politici de soluţionare a problemei cu pricina în manieră civilizată.

Cu toate că potrivit art. 120 din Costituţie hotărârile judecătoreşti definitive sunt obligatorii pentru fiecare cetăţean,  Primăria mun. Chişinău   renunţă şi astăzi cu încăpăţinare    să execute hotărârea  numită mai sus.

În consecinţă, maniera de tratament sălbatic a animalelor fără stăpân la Chişinău a fost preluată şi de către alte autorităţi locale din ţară.

Hotărârea consiliului Leova şi din alte sate, nu sunt altceva decât acte administrative care ne duc astăzi  în lista popoarelor necivilizate şi barbare.

Grupurile cu arme în spate, care mişună şi împuşcă prin localităţi, generează pentru cetăţeni sentimentul de insecuritate şi de slăbiciune a puterilor centrale în stat. Nimeni şi nimic nu poate garanta că în astfel de condiţii,   pe lângă animale, din prostia autorităţilor locale, nu pot deveni victime şi oamenii, aflaţi în curte sau pe stradă.

În Europa fumatul în public este o chestiune de prost gust, iar cei care au pe mâîni amprenta sângelui de animal  nevinovat -   nu sunt admişi la aceiaşi masă.

În sensul celor expuse mai sus merită atenţia cuvenită  experienta celor din administraţia mun.Bender,care în spirit crestin şi manieră profesionistă de abordare,  au hotărâr să rezolve problema animalelor fără stăpân în stil european şi  civilizat.

Potrivit Declaraţiei Universale a Drepturilor Animalelor-respectul  faţă de animale este inseparabil de respectul reciproc al oamenilor, iar sacrificarea oricărui animal care nu este  absolut necesară, precum şi orice altă decizie care duce la un asemenea act- constituie o CRIMĂ

Pornind de la acest raţionament şi de la faptele expuse mai sus, ONG “ALGA” şi  ONG Centrul de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice SOLICITĂ :

Preşedintelui Republicii Moldova
Să ceară în mod tranşant şi univoc de la autorităţile centrale şi locale respectarea legilor în stat şi în special a dispoziţiilor  art.120 din Constituţie.

Preşedintelui Parlamentului
Să ceară comisiei de specialitate punerea pe rol a proiectului de lege cu privire la protecţia animalelor, formarea unui grup de lucru cu participarea reprezentanţilor societăţii civile pentru definitivare şi înaintare a proiectului în cauză  pentru  lectură finală.

Primului Ministru
Să ceară Ministerului de Interne pornirea unei investigaţii  penrtu a verifica dacă armele de vânătoare pot fi folosite în localităţi  pentru “vânatul” maidanezilor şi a pisicilor în localităţi.

Să recomande autorităţilor locale abţinerea adoptării unor decizii de genul celor adoptate la Leova şi în alte localităţi.

Să facă uz de instrumentele legale pentru suspendarea şi  anularea deciziilor prin care autorităţile locale  au legalizat  astăzi  vânatul  animalelor fără stăpân în localităţi.

Să ceară autorităţilor centrale  de specialitate o altă abordare şi elaborarea unor  programe   de soluţionare a problemei anuimalelor fără stăpân în limitele şi standardele elaborate de către practica internaţională şi Convenţia Europeană pentru protecţia animalelor.

Înaltpreasfinţitului  Vladimir şi Înaltpreasfinţitului Petru
Să le aducă aminte celor care vin la biserică, şi  nu numai, că lumea a fost creată din Dragoste.  Cainii şi pisicile sunt  ca şi oamenii creaturile lui Dumnezi şi fac parte din acesiaşi comunitate cu noi. 

“Măreţia unei naţiuni şi progresul ei moral pot fi judecate după felul cum sunt  tratate animalele”-spunea Mahatma Gandi.

În sensul acestor cuvinte, rămânem cu speranţa că  prin acţiuni conjugate  putem demonstra, celor care ne privesc de la o parte, că mai avem  încă  vocaţia şi  descernământul  necesar de a trata  animalele fără  stăpân, aici în Moldova,în manieră civilizată,  cu multă dragoste şi toleranţă.

Preşedintele ONG “Centrul de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice”(CIMAP),
Ion Dron
Preşedintele Organizaţiei Neguvernamentale “ALGA”,
Valentina Dudnic