logo

Apel privind eliberarea a doi șoferi de ambulanță din detenție la Dubăsari


https://www.ipn.md/index.php/ro/apel-privind-eliberarea-a-doi-soferi-de-ambulanta-din-7967_1072722.html

Asociația Promo-LEX a lansat un apel public prin care solicită eliberarea șoferilor de ambulanță Anatolii Cebotari și Alexei Carpov din detenția administrației secesioniste din orașul Dubăsari. Potrivit asociației, din informația furnizată de rude și martori, ar reieși că ultimii au fost privați de libertate de către miliția din Dubăsari după ce mai multe zile la rând au desfășurat activitatea de muncă, transmite IPN.

Promo-LEX menționează că în dimineața zilei de 3 aprilie, bărbații, care sunt locuitori ai satului Molovata Nouă, raionul Dubăsari, aflându-se în orașul Dubăsari, zonă aflată sub controlul organelor secesioniste, au fost reținuți de către reprezentanții miliției. Atât, Anatolii Cebotari cât și Alexei Carpov activează în calitate de șoferi de ambulanță la Spitalul central raional Dubăsari, secția Serviciu de urgență. Ultimii urmau să intre în tura de zi a serviciului său pe care, unul dintre ei îl practică deja de 36 de ani, iar celălalt – mai bine de cinci ani.

„Potrivit unor surse, în aceiași zi, un „judecător” al „Judecătoriei orașului Dubăsari” i-a găsit vinovați pe deținuți de comiterea unei contravenții administrative și a stabilit o pedeapsă de 15 zile de arest administrativ pentru fiecare cu detenția lor în izolatorul de detenție din orașul Dubăsari. Prietenii și rudele celor doi au transmis anumite pachete alimentare și haine pentru deținuții care au încercat să își facă meseria. Informații, cu privire la garantarea drepturilor la apărare acestora, precum și informarea despre starea sănătății acestora, lipsesc”, se menționează într-un comunicat de presă al asociației.

Asociația Promo-LEX accentuează, în mod repetat, faptul că toate măsurile necesare și caracteristice stării de urgență pe timp de criză epidemiologică trebuie coordonate eficient pentru a evita obstacole nejustificate, care la rândul lor compromit eforturile de prevenire a răspândirii virusului și, mai ales, de tratare a pacienților.

În apelul public, prim-ministrului și președintelui li se solicită să întreprindă acțiuni prompte în vederea eliberării imediate și necondiționate din detenție ilegală a cetățenilor Anatolii Cebotari și Alexei Carpov. Procuraturii Generale i se solicită să investigheze situația prin prisma prevederilor Codului Penal, după caz să pornească o cauză penală. De asemenea, este solicitată convocarea Comisiei Unificate de Control în regim de urgență pentru a cere retragerea imediată a posturilor din Cocieri, instalate nejustificat după 17 martie 2020. Și misiunilor diplomatice i se solciită să monitorizeze situația.

Biroul politici de reintegrare nu a venit deocamdată cu o reacție pe marginea acestui caz.