logo

Apel pentru organizarea pe 8 aprilie a unei clăci republicane pentru curățenie


https://www.ipn.md/index.php/ro/apel-pentru-organizarea-pe-8-aprilie-a-unei-claci-7967_1096180.html

Mai multe organizații non-guvernamentale propun ca pe data de 8 aprilie să fie organizată o clacă republicană pentru curățenie. Reprezentanții organizațiilor își doresc ca acțiunea să devină o tradiție anuală, fiind organizată înainte de Paști cu o săptămână. Membrii asociațiilor au făcut apel către populație să nu rămână indiferentă și fiecare cetățean să se implice în localitatea sa.

„Trebuie să avem grijă atât de locuințele noastre, cât și de spațiile care le înconjoară – ogrăzile, strada și, de ce nu, și cartierul nostru. Am avut tradiții foarte bune în trecut, ieșeam, poate, o dată în două-trei sâmbete cu toată strada, ograda, mahalaua, jumătate de sat se ieșea la făcut curățenie. Acest lucru, din păcate, se cam uită în ultima vreme”, a declarat președintele asociației obștești „Welfare”, Sergiu Ungureanu, într-o conferință de presă la IPN.

Astfel, se propune ca pe data de 8 aprilie să fie organizată o clacă republicană pentru a face curățenie. „Invităm să se alăture la această clacă republicană pentru curățenie toți oamenii de bună credință, toate organizațiile și toți cei care vor să facem din țara noastră un mediu mai frumos, o republică mai curată și mai salubră”, a îndemnat liderul asociației „Welfare”.

Dina Carpinschi, liderul asociației „Izvorul speranței”, a menționat că, curățenia chiar este un element tare important în cultura națională. „Haideți cu toții să ieșim într-o zi stabilită ca să facem sau să menținem curățenia și ordinea în țara noastră. Așa cum ni-i lăsat din moși strămoși, noi în pragul unor sărbători importante, facem acasă curățenie, ne aducem casele în ordine, amenajăm, dar să nu uităm cu toții de cea mai importantă casă a noastră – despre Moldova. Vreau să-i chem pe toți – pe cei de la guvernare, de la Președinție, elevi studenți – vreau să chem să se implice activ în această acțiune”, a mai spus Dina Carpinschi.

Directorul adjunct la Fundația Treiunial și Mișcarea Populară Armonie Spirituală, Vladimir Sterpov, a declarat că starea ecologică a unei gospodării, curți, străzi, localități, dar și a țării în întregime ne reprezintă pe fiecare din noi. Iar dacă este dezordine, gunoiști – acest fapt arată lipsă de respect față de noi și de urmași.

„A venit timpul ca toată țara să-și aducă aminte de acea tradiție, pentru că doar împreună putem face ordine pe întreg teritoriul țării. Dacă cineva a uitat ce-i asta clacă în Moldova. este atunci când vecinii, prietenii, strada, toți împreună se adună ca să ridice o casă, să culeagă struguri și totul pentru a se ajuta reciproc. Păi, haideți astăzi să ieșim cu toții nu doar la plantat puieți, dar și pentru a face curățenie împreună în toată țara noastră”, a îndemnat Vladimir Sterpov.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.