logo

Apel de solidarizare la îngrijorările societăţii civile din Romania cu referire la funcţionarea instituţiilor democratice şi a statului de drept în Romania


https://www.ipn.md/index.php/ro/apel-de-solidarizare-la-ingrijorarile-societatii-civile-din-romania-cu-referire--7542_1064944.html

27 iulie 2012, Chişinău

 Apel de solidarizare la îngrijorările societăţii civile din Romania cu referire la funcţionarea instituţiilor democratice şi a statului de drept în Romania


Organizaţiile societăţii civile autentic dedicate valorilor democratice din Romania
[1] în ultima perioadă exprimă neliniştea privitor la evoluţia situaţiei din Romania. Societatea civilă din Romania denunţă periclitarea şi deteriorarea rapidă a statului de drept. Alarma se datorează: 1) recursului la practica nejustificată de adoptare a ordonanţelor de urgenţă  care subminează autoritatea Parlamentului, 2) atacurilor la adresa puterii judecătoreşti prin intimidare a autorităţilor statului, 3) însăşi Curtea Constituţională face obiectul unor declaraţii care tind să îi pună în cauză rolul şi semnificaţia (inclusiv îngustarea competenţelor Curţii prin Ordonanţa de urgenţa a executivului).

O serie de acţiuni reprezintă îngrijorare deosebită fiind calificate ca ingerinţe directe a politicului în funcţionarea prin subminare a activităţii instituţiilor publice autonome, cum ar fi: 1) demiterea preşedintelui Consiliului de Administrare a TVR, 2) revocarea din funcţie a Avocatului Poporului (cu încălcarea motivelor de revocare), 3) ameninţări publice în vederea demiterea unor judecători ai Curţii Constituţionale, 4) intervenirea politică în activitatea agenţiei independente Institutul Cultural Roman (demiterea conducătorului). Acţiunile care urmează vorbesc despre exercitarea influenţei politicului asupra instituţiilor de drept: 1) încercarea de amendare prin ordonanţa de urgenţă (Decizia Executivului) a regulii de validare a referendumului naţional (mai puţin de 50%
+1), 2) negocierea politică privind executarea deciziilor judiciare irevocabile.

Zilele acestea aflăm despre existenţa unui nou document
[2] aparent semnat de către majoritatea guvernatoare din Romania şi aşa numită societatea civilă de factura sovietică” pin care se anunţă priorităţile de desfiinţare a Curţii Constituţionale, DNA, ANI, CNSAS, atentatul la anularea Grupului pentru Dialog Social şi alte acţiuni care subminează funcţionalitatea instituţiilor statutului. Instituţiile de drept puternice şi funcţionale sunt garantul valorilor democratice europene, atentatul şi ingerinţa în activitatea acestora reprezintă negarea tradiţiilor instituţionale europene democratice. 

Pe acest fundal, în repetate rînduri, Comisia Europeană şi Parlamentul European atenţionează asupra involuţiilor în stabilitatea politică, funcţionarea independentă a instituţiilor publice.

Organizaţiile semnatare din Republica Moldova se solidarizează apelului societăţii civile autentice din Romania care cheamă guvernarea să renunţe la  perpetuarea în societate a stării de revanşă, evitarea unui conflict ce cultivă o stare de nevroză generalizată şi întoarcerea la normalitatea democratică şi constituţională se impune în acest moment o prioritate în agenda guvernamentală.

Organizaţiile semnatare din Republica Moldova denunţă nocivitatea posibililor atentate asupra funcţionării independente şi depolitizate a instituţiilor publice cum sunt Curtea Constituţională, DNA, ANI, CNSAS din partea factorilor politici şi actorilor nedemocratici. Într-o democraţie funcţională, instituţiile statutului puternice şi independente sunt indispensabile.

Organizaţiile semnatare din Republica Moldova consideră că clasa politică din Republica Moldova, precum opoziţia (PCRM) şi formaţiunile politice de la guvernare trebuie să deducă  învăţăminte adecvate în sensul reafirmării practice în implementarea parcursului european prin practicarea dialogului civilizat în interesul comun al societăţii pentru fortificarea şi asigurarea independenţei şi depolitizării instituţiilor publice (în speţă a organelor de drept).

Organizaţiile semnatare:

-          Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Sergiu Ostaf,

-          Centrul de Resurse Tineri şi Liberi, Antoniţa Fonari,

-          Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM), Vanu Jereghi,

-          Consiliul Naţional al Tineretului (CNTM), Eduard Mihalaş,

-          Asociaţia pentru Politică Externă.

 


[1]Grupul pentru Dialog Social, http://www.gds.ong.ro/?p=411, Expert Forum, Centrul pentru Jurnalism Independent, Freedom House Romania, Centrul Roman pentru Politici Europene, Centrul de Resurse pentru Participarea Publică, CENTRAS, Asociaţia Jurnaliştilor Independenţi, APADOR-CH, Active-Watch.