logo

Apel de revizuire a acțiunilor organului de urmărire penală în dosarul „Metalferos”


https://www.ipn.md/index.php/ro/apel-de-revizuire-a-actiunilor-organului-de-urmarire-penala-7967_1075364.html

Reprezentanții Asociației Patronale Moldovenești de Reciclare și Colectare a Metalelor Feroase și Neferoase solicită să fie revizuite acțiunile organului de urmărire penală, cu eliberarea din arest a asociaților pieței metalelor din Moldova reținuți în așa-numitul dosar „Metalferos”. Președintele Asociației, Ion Drăniceru, susține nicio persoană din cadrul asociației nu s-a eschivat de la darea declarațiilor și nici nu a părăsit țara.

„Nu există logică în reținerea persoanelor atunci când ele nu se eschivează de la conlucrare. Mai cu seamă, pe data de 23 iulie 2020, noi deschis am declarat că cunoaștem despre eventuale intimidări și eventuale rețineri. În pofida acestui fapt, nimeni nu a părăsit țara, din simplul motiv că nicio persoană din cadrul asociației nu este vinovată de cele incriminate”, a declarat Ion Drăniceru într-un briefing de presă la IPN.

Potrivit lui, este clar că predomină interesul de preluare a afacerilor pe piața metalelor din Moldova. „Sperăm că organele de drept nu sunt implicate în destabilizarea pieței metalelor, ca scop final fiind preluarea acestui business”, a spus președintele asociației.

El afirmă că acțiunile procurorilor au la bază declarații false, făcute de cel care la fel desfășoară activitate în acest domeniu, dar care este singurul nevizat în acțiunile organelor de urmărire penală. „Deci, în temeiul unei bănuieli rezonabile, agentul economic despre care tot vorbim, are denumirea de „Sofilarex Plus”. Este controlat de către Eșanu Valentin, acesta fiind unic fondator și administrator”, susține Ion Drăniceru. Potrivit lui, anume declarațiile lui Eșanu au stat la baza învinuirilor aduse și „aceste declarații false au dus la destabilizarea pieței metalelor din Moldova”.

„Condamnăm cu vehemență presiunile ce se ac asupra noastră. Ne exprimăm îngrijorarea față de ceea ce se întâmplă pe piața pe care activăm. Suntem indignați că semnalele de alarmă pe care la tragem sunt ignorate de factorii de decizie responsabili. În aceste condiții declarăm ferm, dacă cei plătiți din impozitele noastre (dar să fie clar că o singură întreprindere din domeniul nostru achită două-două milioane jumătate de lei, anual la bugetul țării) nu ne vor face dreptate, noi ne vom face dreptate singuri, pe orice cale legală”, a declarat Ion Drăniceru.

Asociația Patronală Moldovenească de Reciclare și Colectare a Metalelor Feroase și Neferoase a fost înregistrată la 7 iulie 2020 la Agenția Servicii Publice și numără în jur de 20 de companii.