logo

Apel către premier pentru a evita falimentarea producătorilor locali de energie regenerabilă


https://www.ipn.md/index.php/ro/apel-catre-premier-pentru-a-evita-falimentarea-producatorilor-locali-7966_1093551.html

Producătorii de energie electrică din surse regenerabile fac apel către prim-ministra Natalia Gavrilița, care este și președinta Comisiei pentru Situații Excepționale. Aceștia solicită să fie găsite soluții pentru problemele pe care le acuză și care se acutizează în fiecare zi. Producătorii spun că riscă să intre în incapacitate de plată. Dacă nu vor fi luate măsuri, acest sector va dispărea în următoarele luni, iar odată cu aceasta vor falimenta peste 30 de companii care au investit mai bine de un miliard de lei în afaceri.

„Nu înțelegem de ce nu putem să vindem energia pe care o producem noi centralizat către un singur furnizor, să fie același „Energocom”, care este un furnizor universal. De pe urma acestui fapt ar beneficia toți producătorii, dar în primul rând consumatorii finali din Republica Moldova, care ar avea un preț corect și nediscriminatoriu. Deciziile pe care le-a luat CSE, fără a avea o analiză profundă a impactului acestor decizii asupra tuturor participanților pe piață, pentru că suntem mai mulți, ne-a adus în situația că suntem în incapacitate de plată. Mecanismul de clacul a dezechilibrului, prețul de 97 de bani per kilowatt, nu ne ajută să acoperim măcar creditele bancare, nemaivorbind de cheltuielile de întreținere, TVA, impozitele și altele taxe pe care suntem obligați să le plătim”, a declarat Zinaida Plămădeală, reprezentanta unei companii producătoare de energie regenerabilă, într-o conferință de presă la IPN.

Avocatul Vitalie Malai, care reprezintă un grup de peste 30 de producători de energie electrică din surse regenerabile, eoliene și fotovoltaice, a declarat că, deja de 18 luni, insistă să aibă o ședință cu factorii de decizie. Problemele se acutizează, iar ultimele modificări la cadrul normativ determină efectiv falimentul acestor producători. Avocatul face trimitere la mai multe decizii ale CSE, prin care regulile au fost schimbate.

„Facem apel către premierul Natalia Gavrilița, în calitate de președintă a Comisiei pentru Situații Excepționale, să ne primească. În caz contrar, suntem impuși de situație ca de săptămâna viitoare să fie sistată această producere de energie la nivel local. Chiar nu înțelegem de ce se dă prioritate energiei electrice produse din afară”, a menționat avocatul.

„Rugăm să fim auziți și să fim chemați la o ședință pentru a nu permite o injustiție în raport cu proprii cetățeni ai Republicii Moldova”, a adăugat avocatul.

Conferința face parte din ciclu de conferințe prevăzute în proiectul Agenției de presă IPN „Suport pentru reforma justiției prin mediatizarea în format multimedia a cazurilor de rezonanță de presupusă injustiție”. Agenția nu poartă răspundere pentru declarațiile publice făcute în spațiul public de către organizatorii conferințelor de presă. IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.