logo

Apel către consumatorii care s-au debranșat de la sistemul de încălzire centralizat


https://www.ipn.md/index.php/ro/apel-catre-consumatorii-care-s-au-debransat-de-la-7967_1081429.html

Persoanele, care nu sunt de acord cu încasarea plăților pentru tranzitul energiei termice prin țevile aflate în apartamentele debranșate de la sistemul de încălzire centralizat, sunt îndemnate să se alăture în cadrul unei cauze ce vizează acest subiect și se află în prezent pe rol. O spune avocatul Nicolae Marian, care precizează că problema respectivă este confruntată de 33 500 de oameni și pe marginea acestei probleme sunt pronunțate o serie de hotărâri judecătorești, care sunt în defavoare consumatorilor. Însă, spune doctorul în drept, astăzi, în instanță se examinează o cauză fără precedent.

Într-o conferință de presă la IPN, Nicolae Marian a declarat că încă prin anii 90 a fost o perioadă, când era posibilă instalarea sistemelor de încălzire autonomă, cu autorizațiile corespunzătoare. Însă, într-un anumit moment a fost impusă achitarea unei rate procentuale pentru tranzitul țevilor comune de furnizare a energiei. A urmat o serie de hotărâri judecătorești, care sunt în defavoare consumatorilor.

„Însă, astăzi suntem în cadrul unui dosar, care se examinează și este o cauză fără precedent. A fost ridicată excepția de neconstituționalitate a hotărârii Guvernului prin prisma căreia se întemeiază de drept cerințele SA „Termoelectrica” privind încasarea acestor sume bănești. Dintr-un motiv sau altul, Curtea Constituțională, când a examinat excepția de neconstituționalitate, a dispus sistarea examinării controlului constituționalității, motivând prin faptul că este vorba despre exercitarea controlului asupra unui regulament, care vine în aplicare a legii și acest exercițiu urmează să fie efectuat de către instanța de contencios administrativ. Ultima a dat curs cererii, la care ar trebui să se alăture toți cei care pătimesc din cauza acestei probleme”, a notat avocatul.

Potrivit lui, toate persoanele, care își manifestă dezacordul cu încasarea acelor plăți, trebuie să formuleze o cerere de co-participare procesuală în cadrul dosarului civil cu numărul 3-145/20. Totodată, persoanele interesate pot să vadă cauza care derulează în prezent. Potrivit lui, aceste cereri sunt necesare, deoarece instanța de contencios administrativ urmează să citeze fiecare persoană, în regim obligatoriu, care suferă de acele ilegalități. Avocatul a mai spus că în ceea ce ține de prevederile legale aferente controlului legalității hotărârii respective de Guvern, pe care urmează să-l exercite Curtea de Apel Chișinău, vizează Legea cu privire la energia termică și promovarea cogenerării.

Profesorul Alexandru Arsene, doctor habilitat în drept constituțional, a declarat că astăzi s-a ajuns la situația respectivă, pentru că legile adoptate, inclusiv în acest domeniu, nu au fost ajustate până la capăt. „Și aceasta chiar dacă există articolul 26 din Constituție, care stipulează că statul protejează concurența loială, adică cetățeanul este în drept să-și determine singur sursa și furnizorul de energie, în cazul dat. Nu s-a dus până la capăt acest proces și avem respectivele lacune. Dar aceasta nu afectează deloc articolul 1, alineatul 3 din Constituție, în conformitate cu care în Republica Moldova, demnitatea omului, drepturile și libertățile lui, libera personalitate sunt valori supreme și garantate de Constituție”, a menționat Alexandru Arsene. În opinia sa, acel regulament nu este finalizat și este în detrimentul cetățenilor.

Ion Caraman, inginer constructor pensionar, spune că e foarte complicat să obții ceva de unul singur. Or, prin unitate oamenii vor demonstra că legislația se încalcă și că ea trebuie modificată. Consumatorul a mai spus că, dacă nu vor fi auziți, vor merge mai departe pentru a-și face dreptate.