logo

Apel al reprezentanților societății civile către alegătorii Republicii Moldova


https://www.ipn.md/index.php/ro/apel-al-reprezentantilor-societatii-civile-catre-alegatorii-republicii-moldova-7542_1065299.html

„Fă un bine ţării pe 30 noiembrie: Alege Europa!”

 

Stimați concetățeni!

Noi, reprezentanții societății civile, indiferent de opțiunile noastre politice, suntem conștienți că de modul de desfășurare și rezultatul alegerilor din 30 noiembrie ar putea depinde însăși perspectiva de existență a statului Republica Moldova. La fel cum Moldova a votat pentru independență acum 23 de ani , vă îndemnăm să exersați cel mai important drept democratic, să veniți la vot pe 30 noiembrie.

Aceste alegeri se desfășoară într-un context geopolitic extrem de complicat. La 13 noiembrie 2014 Parlamentul European a ratificat Acordul de Asociere cu Republica Moldova. Realizarea responsabilă și consecventă a prevederilor acestui Acord va transforma Republica Moldova într-un stat pentru oameni – stat de drept, în care toți vor fi egali în fața legii, cu o economie națională competitivă, capabilă să ofere locuri de muncă pentru cetățenii Moldovei la ei acasă și să asigure echitatea socială.

Pe de altă parte, Ucraina este ținta unei agresiuni din partea Federației Ruse. Pe partea continentală a Ucrainei au loc lupte grele în urma cărora au fost ucise mii de persoane civile, printre care și copii, au fost distruse orașe și sute de mii de persoane au devenit refugiați și persoane intern strămutate. La moment, nu există nici o garanție că Rusia va respecta angajamentele internaționale, și acest conflict armat nu va ajunge la granițele țării noastre.

Suntem conștienți de faptul că în societatea moldovenească s-a acumulat o nemulțumire profundă în ceea ce privește clasa politică din Republica Moldova în ansamblu, și comportamentul partidelor ce au făcut parte din coaliția de guvernare în special. Pe durata ultimei guvernări, corupția la cel mai înalt nivel nu a fost extirpată, iar justiția a rămas nereformată. Cert este că interesele personale obscure au prevalat asupra responsabilității în fața cetățenilor țării. Contrastul izbitor între așteptările cetățenilor de după scrutinul din 28 noiembrie 2010 și comportamentul celor de la guvernare au provocat sentimente de dezamăgire, derută și riscă să provoace absenteism masiv în ziua de 30 noiembrie. Cu toate acestea, nu putem ignora aportul sporit al Uniunii Europene întru dezvoltarea țării noastre din ultimii 4 ani: infrastructura îmbunătățită la nivel local și național, importanța sporită acordată respectării drepturilor omului, circulația liberă în țările Uniunii Europene și o Mass-media liberalizată cu multe puncte de vedere, sunt unele dintre realizările importante înregistrate de Moldova alături de UE.   

Noi, reprezentanții societății civile, nu avem iluzii privind calitatea clasei politice din Republica Moldova și ne-am asumat responsabilitatea s-o penalizăm public ori ce câte ori au fost încălcate angajamentele Europene ale guvernanților. Totodată, este evident că numai formarea operativă, după scrutinul din 30 noiembrie, a unei coaliții care și-ar fi asumat univoc angajamentul de a guverna țara în conformitate cu prevederile Acordului de Asociere cu UE, ne va permite să păstrăm stabilitatea internă și să purcedem calm la munca de zi cu zi de implementare a standardelor Europene în toate sferele vieții.

Ținând cont de cele expuse, noi, reprezentanții societății civile, chemăm toți cetățenii Republicii Moldova să participe la scrutinul din 30 noiembrie și, prin votul lor, să susțină perspectiva europeană a țării noastre. Trebuie să votăm nu pentru ”cineva”, ci pentru consolidarea statalității Republicii Moldova, crearea locurilor de muncă, salarii şi pensii decente, un nivel de trai mai bun, studii mai bune pentru copiii noştri, pentru ca toţi să fie egali în faţa legii, aşa cum se întâmplă astăzi în ţările Uniunii Europene.  Totodată, prin acest Apel, ne asumăm angajamentul moral de a exercita un control mai dur și riguros asupra noii guvernări, în ceea ce privește lupta cu corupția de nivel înalt și respectarea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.