logo

Apă Canal Chişinău efectuiază lucrări de reparaţie a apeducrului şi sistemului de canalizare


https://www.ipn.md/index.php/ro/apa-canal-chisinau-efectuiaza-lucrari-de-reparatie-a-apeducrului-si-sistemului-d-7542_1064788.html

 Apă Canal Chişinău efectuiază lucrări de reparaţie a apeducrului şi sistemului de canalizare

Comunicat de presă

În concordanţă cu  Programul de reabilitare capitală a străzilor, desfăşurat de Primărie şi Compania „Genesis International» SRL, firmă care a câştigat licitaţia organizată de autorităţile municipale în anul 2010, S.A. “Apă Canal Chişinău” efectuează un şir de lucrări de reparaţie a apeductului şi sistemului de canalizare. Pentru zilele de vineri, sâmbătă şi duminică /5-7 august/ sunt preconizate lucrări de schimbare a sistemelor de apă şi canal cu o  vechime de peste 50 de ani în perimetrul străzilor Grigore Vieru nr.16, 20, 24, Grigore Vieru -  Yerusalim, Petru Movilă - bl. Ştefan cel Mare, Mihai Eminescu – Ştefan cel Mare.

Şeful Serviciului Exploatarea Reţelelor   de Apă Veceslav Pancenco de la S.A. "Apa-Canal Chisinau" a menţionat că toate lucrările sunt efectuate pentru a evita ulterior afectarea carosabilului, după ce aceste artere vor fi asfaltate din nou. Pentru a evita ambuteiajele o parte din lucrări se vor efectua vineri noaptea. Sâmbătă şi duminică, însă, se va lucra şi ziua, lucrările de schimbare a ţevilor de apă şi canal fiind însoţite de blocarea circulaţiei în perimetrul bl. Ştefan cel Mare – str. Petru Movilă şi bl.Grigorie Vieru – str. Yerusalim.  Efectuarea lucrărilor  este însoţită şi de sistarea parţială a alimentării cu apă.

Directorul General al S.A. "Apa-Canal Chisinau" Constantin Becciev susţine că pentru reabilitarea tuturor apeductelor şi sistemelor de canalizare vechi întreprinderea are nevoie de cel puţin 30 de milioane de lei. În anul acesta pentru lucrări de reînnoire a sistemului vor fi cheltuiţi peste 10 milioane de lei.

Amintim, că În cadrul  program Primăriei,   în următoarele 3 luni,  vor fi reparate capital următoarele străzi:

-         bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt (integral);
-         bd. Grigore Vieru (integral);
-         str. Vadul lui Vodă (integral);
-         şos. Munceşti (în perimetrul bd. Decebal - str. Grădina Botanică);
-         str. Izmail (la intersecţia străzilor Varniţa şi Calea Moşilor);
-         bd. Dacia (perimetrul str. Valea Crucii şi str. Grădina Botanică);
-         str. Burebista (de la  şos. Munceşti până la str. Sarmizegetusa);
-         str. Vasile Lupu (str. E. Coca - Vasile Lupu, 87).

Pentru reparaţia acestor străzi, Primăria Chişinău a contractat un credit în valoare de 162 milioane lei. Împrumutul va fi acordat în rate, în funcţie de graficul de executare a lucrărilor, cu o dobândă de 4,2 la sută anual. Termenul de rambursare a creditului este de 12 luni, de la data procesării ratei respective.