logo

AO „Apărătorul Copilului”: Trei copii din Moldova ar putea fi adoptaţi în SUA fără acordul lor


https://www.ipn.md/index.php/ro/ao-aparatorul-copilului-trei-copii-din-moldova-ar-putea-fi-adoptati-in-sua-fara--7967_1024543.html

Trei minori din Republica Moldova în vârstă de 9, 12 şi 13 ani sunt în proces de potrivire cu o familie din Statele Unite ale Americii în pofida faptului că aceştia au refuzat de trei ori potenţialii părinţi adoptivi. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Apărătorul Copilului”, Tamara Plămădeală, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN. Potrivit ei, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi Direcţia generală pentru protecţia drepturilor copilului Chişinău încălcă grav drepturile copiilor în procesul de adopţie internaţională.

Tamara Plămădeală susţine că aceşti trei copii s-au pomenit, la data de 11 decembrie curent, că sunt în proces de potrivire cu familia adoptatoare, care ar fi fost selectată de MMPSF. Fraţii urmau să fie adoptaţi fără consimţământul lor. „Conform legii şi conform procedurii, aceşti copii trebuiau să fie pregătiţi din start pentru a obţine statutul de copil adoptabil. Lor trebuia să li se explice care sunt consecinţele acestei proceduri de adopţie, cum trebuie să menţină relaţia cu familia adoptatoare”, a declarat preşedintele Asociaţiei.

Conform legislaţiei, la încuviinţarea adopţiei este necesar consimţământul copilului care a împlinit vârsta de 10 ani. Respectiv, doi dintre copii au dreptul la opinie. Totodată, Tamara Plămădeală susţine că minorii au scris cereri în care au indicat că sunt împotriva adopţiei de către această familie. „Copii au scris o cerere în adresa mea în care solicită ajutor şi asistenţă juridică primară în apărarea drepturilor copilului. În cererile adresate Ministerului Muncii şi Direcţiei municipale copiii au scris că îi mulţumesc familiei pentru cadouri şi pentru faptul că au manifestat intenţia de a-i înfia, doar că ei nu doresc să fie adoptaţi în SUA”, a continuat preşedintele Asociaţiei.

Totodată, cei trei copii ar fi fost invitaţi la discuţie de către Svetlana Chifa, şefa Direcţiei municipale pentru protecţia drepturilor copilului. Potrivit Tamarei Plămădeală, Svetlana Chifa ar fi efectuat presiuni asupra copiilor ca să accepte familia din SUA şi pentru a continua întrevederile cu aceasta. „Şefa direcţiei a invitat copiii fără reprezentantul legal al lor. Când am intrat în oficiu, copiii erau plânşi. Ei au stat timp de o oră în acest birou ca să-i convingă să meargă în SUA”, a menţionat Tamara Plămădeală.

Reprezentantul legal al copiilor bănuieşte că la baza insistenţei autorităţilor de-a transmite în adopţie cei trei minori familiei din SUA este un interes personal. În plus, acesta consideră că acţiunile Ministerului Muncii şi Direcţiei municipale de profil sunt infracţiuni de ordin penal.

Activistul Igor Caldare, prezent la conferinţă, a menţionat că problema nu se reduce la acest caz, dar este mult mai mare. „Nu poate ministerul, care elaborează politici, care vine cu acte normative, ca generator al acestora, nu poate să fie şi executorul lor, este un conflict de interese”, a menţionat Igor Caldare.

Preşedintele Asociaţiei susţine că a sesizat organele de drept pe marginea acestui caz.