logo

Anul social-economic 2015 – an al eşecurilor


https://www.ipn.md/index.php/ro/anul-social-economic-2015-an-al-esecurilor-7978_1024613.html

Reluare din 30 decembrie

Diana Enachi: Anul acesta suntem martorii unei inflaţii de 2 cifre

Experta IDIS „Viitorul”, Diana Enachi, constată pentru IPN că în anul 2015 în sectorul financiar-bancar s-a înregistrat o scădere continuă a masei monetare sub presiunea politicilor monetare restrictive ale Băncii Naţionale, ceea ce a pus presiune pe activitatea agenţilor economici, cu efecte negative asupra dezvoltării economiei reale. „Efectele fenomenelor de la sfârşitul anului 2014 s-au resimţit pe parcursul anului 2015. Situaţia instabilă în regiune, situaţia politică instabilă din ţară, deprecierea leului, au influenţat masiv evoluţia preţurilor din acest an. Anul acesta suntem martorii unei inflaţii de 2 cifre, în condiţia în care veniturile reale ale populaţiei scad. Indicele câştigului salarial real în septembrie 2015/septembrie 2014 este de 97,7%”, susţine experta.

Diana Enachi a menţionat că, împreună cu colegii de la IDIS „Viitorul”, a făcut un top 5 al realizărilor şi eşecurilor economiei Moldovei în 2015. „Din păcate, trebuie să recunoaştem că la capitolul realizări nu prea avem ce spune. În schimb, la eşecuri avem o listă întreagă, printre care: devalizarea celor trei bănci, furtul din sistemul bancar, criza din sistem financiar bancar, implementarea defectuoasă a Acordului de Asociere cu UE, sistarea finanţării externe a Moldovei, inclusiv a suportului bugetar, intrarea mai multor sectoare economice în recesiune.

Scăderea producţiei agricole – eşec clar al anului curent

Eşecuri clare ale anului curent, în opinia expertei, sunt scăderea producţiei agricole cu 11,8% în ianuarie-septembrie 2015 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014, inclusiv declinul pronunţat în sectorul vegetal. De asemenea, eşecuri mai sunt şi campania agricolă de toamnă defectuoasă, carenţele şi fraudele din sistemul de subvenţionare în agricultură, accesul anevoios pe pieţele de desfacere pentru produsele agricole, neutilizarea majorităţii contingentelor tarifare în comerţul cu UE, restanţele în implementarea documentelor de politici agricole, promovarea insuficientă a companiilor agricole moldoveneşti pe pieţele externe etc.

În anul 2015, comerţul internaţional al Republicii Moldova s-a prăbuşit, totalizând valori inferioare celor înregistrate în anii 2011-2014. „În ianuarie-octombrie 2015, volumul comerţului internaţional al Moldovei a înregistrat 4,9 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 78% din valoarea înregistrată în anul 2014, 77% din cea a anului 2013 şi 82% din volumul anului 2012”, a menţionat Diana Enachi.

În 2016 va continua creşterea preţurilor

Pentru anul 2016, Diana Enachi a făcut o prognoză la fel de sumbră, menţionând că vor continua să crească preţurile, comerţul internaţional se va afla pe un trend negativ, pentru volumul exporturilor se prognozează o scădere de circa 7%, iar volumul importurilor se va reduce cu circa 18%. „Din păcate, nu sunt semne ca BNM să-şi schimbe atitudinea privind politica monetară, astfel, în perioada imediat următoare, în lipsa creditării din partea organismelor internaţionale, a sezonului rece în care exporturile au tendinţă de creştere, a rezervelor valutare reduse, BNM nu va risca să relaxeze politica monetară. Prin urmare, anul 2016 va fi un an dificil pentru mediul de afaceri şi respectiv, pentru sectorul real al economiei”, a declarat Diana Enachi.

Alexei Buzu: An la fel de dificil şi din punct de vedere social

Preşedintele Consiliului Naţional al ONG-urilor, Alexei Buzu, a spus pentru IPN că din punct de vedere social, anul 2015 a fost la fel de dificil. În opinia lui, în 2015 au avut loc mai multe lucruri negative printre care faptul că Ministerul Economiei nu a publicat raportul tradiţional referitor la nivelul de sărăcie. „Bănuiesc că nivelul de sărăcie a crescut spre sfârşitul anului 2015. Şi în 2016, dacă vor continua aceleaşi tendinţe, vom avea un nivel mai mare al sărăciei”, s-a exprimat expertul.

O parte pozitivă în 2015 a fost acordarea concediului paternal de trei zile, la naşterea copilului. „Concediul a fost negociat între Guvern, patronate şi sindicate, şi a fost consemnat în Convenţia colectivă de muncă. Chiar şi acele trei zile sunt un prim pas care sper că în următorii 2-3 ani va fi extins”, a menţionat Alexei Buzu.

În 2016 vom plăti pentru multe din greşelile făcute în 2015

Expertul subliniază că dacă nu se întâmplau toate „mizeriile” care au avut loc, anul 2015 trebuia să fie un an în care Guvernul să vină cu o opţiune de politici vizavi de creşă – un element foarte important în educaţia copiilor. „2015 trebuia să fie un început pentru reforma sistemului de pensii pentru că ne aflăm în prag de faliment al acestuia. Toate acestea nu au fost realizate şi sunt înregistrate ca restanţe. Cred că anul viitor va fi la fel de dificil ca şi anul precedent. În 2016 va trebui să plătim pentru multe din greşelile economice şi politice ale anului 2015”, a afirmat Alexei Buzu.

În opinia lui, o provocare majoră va fi politica fiscal-bugetară. „La moment nu cred că foarte multe persoane cunosc cât de mare este gaura bugetară. Dacă acum foarte multe persoane spun că nu este clar cum vor fi achitate salariile, pensiile, prestaţiile sociale, anul viitor ne vom antrena într-un exerciţiu dur de prioritizare a costurilor bugetare şi eu bănuiesc că multe dintre serviciile şi plăţile sociale, în cel mai bun caz, dacă nu vor fi reduse, nu vor fi consolidate. Şi aşa în Republica Moldova trebuie să investim în foarte multe servicii, în infrastructura socială şi cred că în 2016 nu se va întâmpla acest lucru. În cel mai bun caz, ele vor fi păstrate la nivelul anului 2015. Aceasta este prognoza cea mai optimistă”, este de părere expertul menţionând că nu exclude că ar putea fi reduse foarte multe servicii sociale şi se va pune accent pe optimizări.

Anastasia Rusu, IPN