logo

Anul 2016, în viziunea cetăţenilor


https://www.ipn.md/index.php/ro/anul-2016-in-viziunea-cetatenilor-7978_1031837.html

Anul 2016 – aşa cum l-au văzut cetăţenii Republicii Moldova. Surprinşi în diferite locuri: la piaţă, la biserică, la şcoală, în stradă etc., i-am rugat să ne vorbească despre lucrurile care i-au marcat. 
 

        Pentru mine personal, 2016 a fost un an, pot să spun, reuşit. Sunt în pregătiri pentru bacalaureat. Sunt satisfăcută de condiţiile noi, deşi sunt mai riguroase, dar te responsabilizează acest lucru. Au fost succese, au fost şi probleme. Sperăm şi 2017 să fie cu mai multe succese şi mai puţine dezamăgiri. Anul viitor  trebuie să susţin neapărat BAC-ul. Vreau să depun documentele la universitate şi sper să fie cu succes.


Vlada Bancu, elevă

       Faţă de alţi ani, acesta a fost mai puţin frumos, după atâtea scandaluri printre conducătorii ţării. Oamenii sunt nemulţumiţi. Uşor nu mai este. Dacă omul se gândeşte la toate care se întâmplă în jur, numai întâmplări neplăcute, cum se poate simţi mai fericit? Nicidecum. E tensionat, nu ştie ce va fi mâine. Schimbarea trebuie să vină de la Guvern până şi la acelaşi lucrător.


Ion Ustica, angajat

        Pentru mine a fost un an greu, pentru că salariul este mic, serviciile sunt foarte scumpe. Aşteptăm să fie mai bine. Dar cum se vede, la mai bine nu ne putem aştepta, pentru că guvernanţii au votat legea cu mărirea vârstei de pensionare.


Maria Bodrug, angajată

       În 2015 mi-am pierdut mama, dar oamenii buni din Republica Moldova nu m-au lăsat să mă rătăcesc. Au crezut în mine şi în proiectele mele. Acum am mica mea afacere. În 2017 îmi doresc ca în ţara noastră să se schimbe ceva, pentru că oamenii pleacă. Bunăoară serviciile comunale, sunt foarte scumpe şi aceste lucruri trebuie revăzute. Desigur, Republica Moldova trebuie să devină cunoscută nu doar ca un stat care oferă braţe de muncă, dar şi din punct de vedere industrial. Să se ştie că are oameni primitori.


Andrei Maximenco, angajat

        Anul a fost bun, norocos. Nu obişnuiesc să fac planuri mari, irealizabile şi, probabil, de aceea anul a fost cu succese. Totul a mers bine. Sper că şi în 2017 se va împlini ceea ce îmi doresc. Cu siguranţă, în fiecare an facem câte puţin ca, într-un moment anume, să obţinem ceea ce ne dorim. Cea mai mare dorinţă a mea este să am propria locuinţă.


Olga Nicolai, angajată

       La vârsta mea cerinţele sunt mai mici şi nu am pretins la ceva mare. M-am mulţumit cu ceea ce am avut şi cu ce am. Dacă o să meargă anul mai departe tot în felul acesta, am să fiu absolut mulţumit. În anul viitor aş dori ca Dumnezeu să limpezească şi să lumineze minţile conducerii noastre – să nu ducă poporul în prăpastia sărăciei, de unde va fi foarte greu de ieşit, dar să ocolească drumul acesta. Generaţiile tinere ar trebui orgoliul să şi-l potolească şi să pună mâna pe carte, pentru că doar prin muncă vom izbuti să facem ceva.


Grigore Cosniceanu, pensionar

        La mine a fost bine, sunt sănătoasă, lucrez şi înseamnă că e bine. Şi la anul sper să fiu sănătoasă şi să mai lucrez. Îmi doresc ca guvernanţii să se gândească la oameni.


Ecaterina Ţărnă, pensionară angajată

       A fost un an plin de succese. Am avut în cariera mea de artistă multe succese, am participat la multe concursuri. Mi s-a realizat visul să fiu studentă la Colegiul de muzică „Ştefan Neaga” şi sper ca anul 2017 să fie unul şi mai îmbelşugat.


Mariela Sainciuc, studentă


 

        A fost un an fără mari schimbări, am ajuns la pensia meritată, nimic deosebit. Evident că aşteptări au fost, am vrut să mă angajez, dar, din păcate, persoanele în etate nu sunt solicitate. E o problemă mare. Înţeleg că e o problemă şi pentru tineri, dar pentru oamenii mai în vârstă e şi mai greu. Dar aceasta e situaţia. De la anul viitor am aşteptări mari. Aştept mai multe locuri de muncă pentru tineret,  dar şi pentru cei mai în vârstă.


Veaceslav Chilat, pensionar

Elena Nistor, IPN