logo

Anul 2016 în evenimente şi imagini: Mai


https://www.ipn.md/index.php/ro/anul-2016-in-evenimente-si-imagini-mai-7978_1031756.html

Învestirea Guvernului Filip, proteste, alegeri prezidenţiale directe după o perioadă de circa 20 de ani. Astfel de evenimente au marcat anul 2016. Agenţia de presă IPN, la final de an, prezintă evenimentele de rezonanţă care s-au întâmplat în fiecare din cele 12 luni.

Evenimentul lunii mai: Înregistrarea Partidului Acţiune şi Solidaritate, condus de Maia Sandu.




Compania Publică „Teleradio-Moldova” lansează la 3 mai postul public de televiziune Moldova 2.

Oamenii legii au efectuat la 5 mai percheziţii la domiciliile a patru participanţi la protestul din 24 aprilie, organizat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr. Cei patru figurau în calitate de bănuiţi în dosarul dezordinilor în masă iniţiat în ziua protestului. Doi dintre ei au antecedente penale pentru jafuri şi maltratări. Platforma Civică Demnitate şi Adevăr a calificat acţiunile oamenilor legii ca fiind presiuni asupra protestatarilor. Până acum, nu s-a anunţat dacă a fost sau nu condamnat cineva dintre bănuiţii de atunci.

Reprezentanta Republicii Moldova la cea de-a 61-a ediţie a concursului de muzică Eurovision Song Contest, Lidia Isac, a ratat calificarea în finala concursului în prima semifinală, care a avut loc pe 10 mai. Concursul a fost câştigat de Ucraina.

Grupul de iniţiativă pentru crearea Partidului Acţiune şi Solidaritate a depus pe 19 mai la Ministerul Justiţiei cererea şi dosarul de înregistrare a noii formaţiuni politice. Dosarul conţinea peste 6 mii de cereri de aderare, adunate în 18 raioane, precum şi în municipiile Bălţi şi Chişinău. PAS a fost înregistrat de Ministerul Justiţiei pe 26 mai. Preşedintă a fost aleasă Maia Sandu, care în toamnă a candidat la funcţia de şef al statului, dar a pierdut turul doi de scrutin în favoarea socialistului Igor Dodon.

La 31 mai au intrat în vigoare prevederile legii antitutun. Potrivit documentului, se interzice fumatul în toate spaţiile publice închise şi semi-închise, inclusiv în locurile de uz comun, la locurile de muncă, indiferent de tipul de proprietate şi modul de acces. Conform Raportului European de Sănătate 2012, Moldova se afla pe locul patru după numărul de fumători, după Armenia, Belarus şi Ucraina. În Republica Moldova fumează 27% din populaţie. Legea este respectată de localurile de agrement, cu unele excepţii. La staţii şi în parcuri însă oamenii continuă să fumeze, deşi este interzis.

Selecţie de Mariana Galben, IPN.