logo

Anul 2016 în evenimente şi imagini: Decembrie


https://www.ipn.md/index.php/ro/anul-2016-in-evenimente-si-imagini-decembrie-7978_1031915.html

Învestirea Guvernului Filip, proteste, alegeri prezidenţiale directe după o perioadă de circa 20 de ani. Astfel de evenimente au marcat anul 2016. Agenţia de presă IPN, la final de an, prezintă evenimentele de rezonanţă care s-au întâmplat în fiecare din cele 12 luni.
---

Evenimentul lunii decembrie: Învestirea preşedintelui Igor Dodon.




Pe 2 decembrie problemele domeniului mediatic au fost discutate la cea de-a doua ediţie a Forumului mass-media. Experţii din domeniul media au semnalat cele mai mari probleme cu care se confruntă domeniul mediatic: calitatea sub orice critică a produsului jurnalistic oferit de cea mai mare parte a instituţiilor media şi comunicarea defectuoasă cu factorii administrativi.

La 4 decembrie a avut loc al doilea tur al alegerilor în Adunarea Populară a Găgăuziei. Drept urmare, au fost aleşi încă 15 deputaţi. Astfel, sumând şi rezultatele primului tur din 20 noiembrie, deputaţi au fost aleşi în 32 de circumscripţii din numărul total de 35. În alte trei circumscripţii alegătorii vor mai fi aşteptaţi o dată la vot. Alegerile vor avea loc în termen de 60 de zile.

Pe 7 decembrie Consiliul Superior al Procurorilor a desemnat învingătorul concursului pentru ocuparea funcţiei de procuror general: Eduard Harunjen. O zi mai târziu, preşedintele Nicolae Timofti a semnat decretul de numire în funcţie.

La 10 decembrie Marian Lupu a anunţat că renunţă la preşedinţia Partidului Democrat. Peste două săptămâni, pe 24 decembrie, Vlad Plahotniuc a fost ales lider al partidului, în cadrul celui de-al VIII-lea congres al formaţiunii.

În şedinţa Parlamentului din 16 decembrie, deputaţii au votat în lectură finală proiectul Bugetului Public Naţional (BPN) pentru anul 2017, cu venituri de 51,1 miliarde de lei şi cheltuieli de 55,4 miliarde de lei. Deficitul bugetar se preconizează că va fi de 4,3 miliarde lei sau 3% din PIB.

Tot pe 16 decembrie Parlamentul a votat în două lecturi proiectul de lege prin care a prelungit termenul pentru comerţul cu amănuntul în bază de patentă până la 31 decembrie 2018.

În aceeaşi zi, deputaţii au votat în lectură finală proiectul de lege pentru reformarea sistemului de pensii. Femeile şi bărbaţii din Republica Moldova vor ieşi la pensie la vârsta de 63 de ani, iar stagiul de cotizare va creşte până la 34 de ani.

Pe 17 decembrie Consiliul de directori al Grupului Băncii Mondiale a anunţat că a aprobat a doua Operaţiune pentru politici de dezvoltare (OPD-2) pentru Moldova, în sumă de 45 de milioane de dolari. OPD-2 acordă suport bugetar Guvernului pentru a spori transparenţa reglementării afacerilor şi a o face mai puţin împovărătoare.

Pe data de 23 decembrie preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a depus jurământul în calitate de şef al statului. În discursul de învestire, Igor Dodon a dat asigurări că nu va ceda şi nu va uita angajamentele şi promisiunile pe care le-a făcut în faţa poporului. Igor Dodon, liderul socialiştilor din Moldova, a câştigat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, la 13 noiembrie, cu 52,18% din voturile alegătorilor.

Cinci zile mai târziu, pe 28 decembrie, Igor Dodon a semnat prima iniţiativă legislativă din funcţia de preşedinte – pentru anularea legii care prevede transformarea în datorie de stat a garanţiei Guvernului pentru creditul oferit de Banca Naţională a Moldovei celor trei bănci devalizate, care au ajun ulterior să fie lichidate. Premierul Pavel Filip a reiterat că legea respectivă este constituţională, lucru confirmat şi de Curtea Constituţională care a examinat două sesizări la acest subiect, una dintre care a fost depusă de către deputaţi ai PSRM, partid pe care l-a condus Igor Dodon.

Selecţie de Anastasia Rusu, IPN