logo

Anul 2016 în evenimente şi imagini: august


https://www.ipn.md/index.php/ro/anul-2016-in-evenimente-si-imagini-august-7978_1031815.html

Învestirea Guvernului Filip, proteste, alegeri prezidenţiale directe după o perioadă de circa 20 de ani. Astfel de evenimente au marcat anul 2016. Agenţia de presă IPN, la final de an, prezintă evenimentele de rezonanţă care s-au întâmplat în fiecare din cele 12 luni.
---


Evenimentul lunii august: Aniversarea a 25-a de Independenţă




Guvernul României a aprobat la 3 august acordarea primei tranşe de 60 de milioane de euro din împrumutul de 150 de milioane de euro acordat Republicii Moldova. Acordul privind asistenţa financiară rambursabilă dintre România şi Republica Moldova a fost semnat la 7 octombrie 2015 şi ratificat în 2016, fiind completat ca urmare a schimbului de scrisori între prim-miniştrii României şi Republicii Moldova.

La 5 august Curtea de Apel Chişinău a admis recursul avocaţilor primarului de Orhei, Ilan Şor, şi l-a plasat pe acesta în arest la domiciliu. Instanţa a dispus ca Ilan Şor să predea paşaportul organului de urmărire penală. De asemenea, primarului i-a fost interzis să iasă din locuinţă sau să primească pe cineva în locuinţa sa. De atunci Ilan Şor se află în arest la domiciliu. Acesta a fost reţinut în data de 22 iunie anul curent, fiind învinuit de escrocherie în proporţii deosebit de mari şi spălare de bani într-un dosar ce vizează devalizarea Băncii de Economii.

La 16 august Serghei Tarnovschi este primul medaliat al Moldovei la Jocurile Olimpice de la Rio. El a încheiat al treilea cursa de canoe 1000 de metri sprint, cu rezultatul 4:00.852. Sportivul de 19 ani a fost întrecut de neamţul Sebastian Brendel (3:56.926) şi brazilianul Isaquias Queiroz (3:58.529). Ulterior sportivul ucrainean, care a reprezentat Moldova la Rio, a fost depistat pozitiv la testul antidoping, dar a contestat acest rezultat. O decizie dacă îşi păstrează sau nu medalia nu a fost deocamdată luată.

La 25 august a fost aprobată lista câştigătorilor Premiului Naţional, ediţia 2016: Constantin Eţco, Victor Ţvircun, Gheorghe Gaberi, Constantin Sîrghi, Anatolie Zolotcov, Nicolae Glib, Petru Hadârcă, Virgiliu Mărgineanu şi Leontina Vatamanu, Andrei Ţurcanu, Traian Vasilcău, Simion Zamşa. Societatea civilă s-a indignat că premiul i-a fost acordat şi lui Traian Vasilcău, acuzat de plagiat. O comisie a examinat dacă să-i retragă premiul, dar ulterior i l-a acordat totuşi.

La 27 august s-au marcat 25 de ani de independenţă a Republicii Moldova, cu acest prilej fiind organizată şi o paradă militară. La paradă au participat circa 2000 de veterani de război, 1200 de militari ai Armatei Naţionale, 440 de reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, 50 de reprezentanţi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate şi 50 de angajaţi ai Serviciului de Protecţie Civilă şi Pază de Stat. De asemenea, au defilat şi contingente de militari din străinătate – din Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul” şi Asociaţia „Tradiţie Militară” din România, Regimentul Regal Irlandez, Academia Militară de la Odesa, Ucraina, Garda de Onoare a Batalionului „Marele Duce al Lituaniei Gendiminas” şi Batalionul Gărzii de Onoare din Polonia. Un grup de oameni au protestat de Ziua Independenţei în centrul capitalei, exprimându-şi nemulţumirea faţă de amploarea evenimentelor festive organizate cu ocazia aniversării, dar şi faţă de actuala conducere a ţării. La intersecţia bulevardului Ştefan cel Mare şi Sfânt cu strada Bănulescu-Bodoni, dar şi în apropiere de Arcul de Triumf, protestatarii au încercat, fără succes, să rupă cordonul de poliţişti ca să poată trece mai aproape de oficialităţile care au venit să urmărească ceremonia de inaugurare a sărbătorii şi parada militară. La acţiune au fost surprinşi şi reprezentanţi ai unor partide de opoziţie, printre ei Renato Usatîi şi Igor Dodon.

Selecţie de Mariana Galben, IPN