logo

Antreprenori din Moldova şi România s-au întâlnit la Forumul Transfrontalier la Iaşi


https://www.ipn.md/index.php/ro/antreprenori-din-moldova-si-romania-s-au-intalnit-la-forumul-transfrontalier-la--7966_1016223.html

Agenţi economici din Republica Moldova şi România s-au întâlnit la Forumul Transfrontalier al Antreprenorilor la Iaşi, unde le-au fost prezentate sectoarele cu potenţial investiţional ridicat în zona transfrontalieră, oportunităţile de finanţare şi sprijin al afacerilor, şi au participat la o sesiune business-to-business (B2B) pentru stabilirea unor noi contacte de afaceri, transmite IPN.

Ana Mardare, manager de proiect în cadrul Business Consulting Institute, a menţionat că acest forum este al doilea organizat în cadrul proiectului „Sporirea competitivităţii prin sinergia umană în regiunea transfrontalieră”, precedentul fiind găzduit la Chişinău pe 8 septembrie. Totodată, în cadrul proiectului au fost elaborate studii sectoriale în domeniile: agricultură şi industria alimentară, transport, turism şi consultanţă. În baza acestor studii, a fost elaborată o Strategie pentru atragerea investiţiilor şi un Ghid al investitorului în zona transfrontalieră, care le-a fost distribuit gratuit participanţilor la eveniment.

Antreprenorii din stânga Prutului care au venit la Iaşi au reprezentat producători din sectorul agro-alimentar, dar şi reprezentanţi din sfera serviciilor. Majoritatea au declarat că sunt în căutare de parteneri de afaceri din România şi, în special, reţele de distribuţie în supermarketurile din ţara vecină. „Dacă turcii exportă atât de mult pe piaţa românească, atunci cu siguranţă avem loc şi pentru produsele moldoveneşti”, a declarat Ionel Constantin, preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Vaslui.

La forum a participat şi Natalia Iepuraş, administratoare a Zonei Economice Libere Ungheni, care i-a invitat pe antreprenorii români să investească în ZEL-Ungheni, unde vor beneficia de reduceri ale impozitului pe venit şi alte facilităţi pentru susţinerea afacerilor.

Alţi participanţi la forum s-au referit şi la oportunitatea de exporta în Republica Moldova şi, prin intermediul ei, pe piaţa ex-sovietică. „Iaşiul trebuie să profite de poziţionarea sa la graniţa Uniunii Europene în relaţia sa cu Republica Moldova. Iaşiul poate, împreună cu Republica Moldova, să devină o poartă către exporturile în zona post-sovietică”, a declarat Petru Butnariu, preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi.

Forumul Transfrontalier al Antreprenorilor este parte a proiectului „Sporirea competitivităţii prin sinergia umană în regiunea transfrontalieră”, implementat de către Business Consulting Institute în parteneriat cu Asociaţia Regională a Întreprinzătorilor Nord-Est România, Asociaţia Dialog pentru Dezvoltare Iaşi şi Asociaţia pentru Dezvoltarea Regiunii Kolomyya (Ucraina), cu susţinerea financiară din partea Comisiei Europene, prin Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat, în cadrul Programului Operaţional Comun România - Ucraina - Republica Moldova 2007-2013.