Anticipate şi pentru CMC?
https://www.ipn.md/index.php/ro/anticipate-si-pentru-cmc-7965_975881.html
Criza politică din Consiliului municipal Chişinău (CMC) poate fi soluţionată. De această părere sunt majoritatea aleşilor locali. Consilierii au, totuşi, păreri împărţite privind pericolul unor alegeri anticipate pentru CMC. Din lipsă de cvorum, la 2 iunie, pentru a treia oară consecutiv, a fost amânată şedinţa aleşilor municipali, transmite Info-Prim Neo.
[Secretarul CMC,Valeriu Didencu], spune că nu există motive pentru organizarea alegerilor anticipate în municipiu. „Conform regulamentului de funcţionare a CMC, şedinţele se desfăşoară o dată la trei luni. Alegeri anticipate pot avea loc numai în cazul în care aleşii locali nu iau nici o decizie în 6 luni”, a precizat Didencu.
[Ion Ciobanu, noul lider al fracţiunii Partidului Liberal (PL)], consideră că „asistăm la un joc politic al comuniştilor, pentru a nu valida mandatele celor care vor veni în locul consilierilor deveniţi parlamentari”. „Se încearcă să se formeze o majoritate în CMC. Urmărind rezultatele alegerilor parlamentare, este evident că în municipiu, în caz de alegeri anticipate, majoritatea în consiliu o va forma PL, PLDM şi AMN. De fapt, jocul din Parlament a trecut în CMC. Până nu vom avea o claritate acolo, este greu de prevăzut mersul lucrurilor în CMC”, susţine Ciobanu.
„Nu consider anticipatele o soluţie pentru criza din CMC. Chişinăuienii şi-au făcut alegerea. De datoria noastră este să soluţionăm problemele economice şi nu să le politizăm, cum se face acum. Am luat poziţia struţului, pentru a nu le vedea, dar nu este corect”, crede [Pavel Caba, liderul fracţiunii AMN]. El susţine că, în condiţiile crizei mondiale financiare, aleşii locali trebuie să întreprindă măsuri pentru minimalizarea efectelor ei. „Propun ca primarul în mod de urgenţă să convoace liderii fracţiunii pentru a ajunge la un consens”, a spus Caba.
[Liderul fracţiunii PPCD, Alexandru Corduneanu], este convins că alegerile anticipate în capitală ar fi o catastrofă. „Am impresia că situaţia din CMC reflectă perfect situaţia din Parlament. Criza politică, care durează deja câteva luni în Moldova, se răsfrânge asupra tuturor localităţilor şi instituţiilor statului din ţară. Până nu se vor forma noile instituţii ale statului, nu va fi pace în autorităţile publice locale. Suntem martorii unei crize profunde economice, sociale şi politice, în mare măsură dirijate din exterior. Alegerile anticipate ar fi în detrimentul cetăţenilor şi o catastrofă pentru capitală”, este de părere Corduneanu.
Fracţiunea PLDM este gata de alegeri anticipate şi în CMC, şi este convinsă că partidele liberale vor avea o majoritate stabilă în capitală. [Ghenadie Dumanschi, consilier PLDM], spune că nu ar fi împotriva producerii anticipatelor în Chişinău. „În caz de necesitate, suntem pregătiţi de alegeri anticipate. În situaţia când nu există majoritate în CMC, alegerile anticipate vor schimba substanţial situaţia din municipiu”, spune Dumanschi.
[Valeri Pavlov, membru al fracţiunii PCRM], neagă legătura dintre neparticiparea PCRM la şedinţele CMC cu alegerile prezidenţiale, şi nu consideră că organizarea alegerilor anticipate în municipiu o soluţie pentru capitală. „Ar fi o irosire de bani, la fel, ca alegerile anticipate din ţară. „Atitudinea neglijentă a Primăriei municipiului Chişinău faţă de consilieri, ascunderea efectelor dezastruoase ale guvernării liberale au devenit normă. Suntem nevoiţi să luptăm cu incompetenţa executivului cum ştim mai bine”, a spus Pavlov.
Consilierii social-democraţi s-au arătat optimişti şi sunt convinşi că eforturile tuturor aleşilor locali şi ale Primăriei trebuie să fie îndreptate spre soluţionarea problemelor economice, dar nu celor politice. „Consilierii au destulă inteligenţă pentru a lăsa ambiţiile politice la o parte şi a reveni la normalitate. Politica se va face în Parlament, aici, neapărat, vom găsi soluţii pentru a ieşi din impas şi a le demonstra alegătorilor că putem face faţă crizei financiare”, a declarat [Ada Boico, consilier social-democrat].