Anii guvernării comuniste nu au fost decisivi pentru cultura dialogului politic în Moldova, Dirk Schuebel
https://www.ipn.md/index.php/ro/anii-guvernarii-comuniste-nu-au-fost-decisivi-pentru-cultura-dialogului-7965_981403.html
„Nu cred că anii de guvernare comunistă au fost decisivi în ce priveşte deficitul sau incapacitatea de a duce un dialog politic. Mai degrabă anii care s-au perindat în timpul Uniunii Sovietice, până la 1991, au fost cei care sunt, de fapt, vinovaţi de lipsa dialogului politic”. Astfel a apreciat relaţiile dintre principalele forţe politice din republica Moldova Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău Dirk Schuebel într-un interviu acordat Agenţiei Info-Prim Neo. El a comentat în felul acesta afirmaţia potrivit căreia dialog politic şi compromis politic între putere şi opoziţie nu a existat timp de 8 ani de guvernare comunistă, precum nu există semne că poate avea loc un dialog şi, respectiv, compromis, nici sub guvernarea actuală. Aceasta în codiţiile când nu există tradiţie şi cultură politică pentru dialog, iar interesele politice ale puterii şi opoziţiei sunt diametral opuse.
„În afară de aceasta, nu pot spune că nu există, de fapt, un dialog politic acum, noi îl vedem unul, cu toate că înţeleg că partidele sunt doar la început în acest sens. Prin prisma UE, eu nu cred că aceste interese politice sunt diametral opuse. Atât Alianţa pentru Integrarea Europeanî (AIE) de la guvernare, cât şi Partidul Comuniştilor (PCRM) din opoziţie, se pronunţă în favoarea integrării europene a Republicii Moldova”, a a afirmat Şeful Delegaţiei UE la Chişinău. El a precizat că lupta politică internă pentru putere nu constituie un impediment pentru procesul de integrare europeană: „Moldova nu este unica ţară în acest context. Există ţări în aceeaşi parte a lumii care au situaţie similară”.
Dirk Schuebel a declarat că de la momentul apariţiei Republicii Moldova relaţiile ei cu UE „au mers bine întotdeauna, a fost înregistrat un progres, relaţiile devenind tot mai bune. Vreau să menţionez în mod expres că acest lucru s-a întâmplat şi în perioada guvernării comuniste. De când noul Guvern a intrat în exerciţiul funcţiunii, adică din septembrie anul trecut, această relaţie a căpătat o nouă impulsionare şi o suflare mai proaspătă în acest sens”.
Referitor la acuzaţiile reciproce ale politicienilor moldoveni privind delapidarea şi utilizarea creditelor şi granturilor europene în scopuri politice şi electorale, Dirk Schuebel a declarat că nu cunoaşte astfel de astfel de acuzaţii şi că UE are mecanisme sigure de protejare contra fenomenelor nominalizate a ajutoarelor financiare acordate Moldovei. „Timp de patru luni şi jumătate cât mă aflu în Republica Moldova, nu am auzit de atare acuzaţii, dar dacă ele există, cred că este vorba de acţiuni politice ale partidelor locale. Abordarea noastră a acestei chestiuni ţine de faptul că avem o procedură de audit foarte bine pusă la punct care asigură ordinea în toate proiectele noastre. În cazul în care se atestă anumite nereguli, evident, se iniţiază şi proceduri de rigoare”, a spus Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în interviul acordat Agenţiei Info-Prim Neo.