logo

Angela Colațchi: Există o comunicare ineficientă între subiecții cu impact geopolitic


https://www.ipn.md/index.php/ro/angela-colatchi-exista-o-comunicare-ineficienta-intre-subiectii-cu-impact-geopol-7978_1035118.html

În Republica Moldova pe alocuri se atestă o lipsă de comunicare între subiecții care au un impact geopolitic– promotorii orientării estice și cei ai orientării vestice, dar și a acestora cu societatea. În prezent suntem martori ai unei comunicări ineficiente și, din păcate, se creează impresia că există mai multe lumi paralele. Declaraţia a fost făcută la dezbaterile publice cu tema: „Genele geopolitice” ale moldovenilor: între mit şi realitate”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova, de către Angela Colațchi, conferențiar, Catedra Științe politice și administrative, Universitatea de Stat din Moldova.

Potrivit conferențiarei, este un mit că această divizare între Est și Vest este recentă, or și Imperiul Roman s-a divizat în partea estică și vestică, iar strămoșii noștri erau la limita celor două. Angela Colațchi a menționat că gene geostrategice nu pot fi în realitate, dar mentalitatea colectivă a moldovenilor din secolul XXI întruchipează trăsături ale caracterului național moștenite de la oamenii care au conviețuit aici pe parcursul secolelor. Angela Colațchi a remarcat că schimbările pe plan geopolitic în Moldova au loc atât de încet, deoarece procesul însuși este programat în poziționarea geografică a statului.

Angela Colațchi a declarat că în Republica Moldova se întâlnesc două lumi – occidentală și asiatică și în orice moldovean există și una și alta. ”Atunci când ne punem întrebarea de ce reformele se realizează atât de greu, trebuie să ținem cont de existența celor două lumi. O parte spune că „existăm noi, pentru că exist eu”, iar mentalitatea estică spune că „exist eu, pentru că existăm noi”. Diferența constă în faptul cine este pus pe primul plan – personalitatea cu interesele sale și atunci comunitatea se va subordona ori personalitatea cu interesele este pe planul doi”, spune ea.

„În Republica Moldova mentalitatea occidentală e bazată pe valoarea în sine a proprietății private, pentru că, dacă este, au rost și celelalte valori – drepturile omului, libertatea de exprimare etc. Dacă proprietatea privată nu este valoare pentru cetățean, atunci lucrurile legate de libertățile fundamentale ale omului nu sunt vitale”, a adăugat Angela Colațchi. În opinia sa, în prezent suntem o societate în tranziție – de la o societate care nu era fondată pe proprietate și mergem spre altă societate, dar care depinde de factorul uman și este de lungă durată.

Potrivit conferențiarei, fața geopolitică a Moldovei abia se formează. Ea spune că societatea deseori uită și așteaptă de la politicieni că ei vor fi preocupați doar de interesele societății și să uite de propriile interese. „Politicianul este în primul rând om, și când vorbim despre interese vorbim chiar și de interese politice la nivel individual, de grup și cea mai înaltă formă de interes, interesul național. În realitate are loc o combinație dintre interesele personale, de grup și cele mărețe pe care le așteptăm unii din noi”, a spus Angela Colațchi.

Radicalizarea tot mai multă a mesajului geopolitic în Republica Moldova de către actorii politici are loc deoarece tranziția interminabilă creează senzația de vulnerabilitate și de așteptare a unor răspunsuri concrete și simpliste pe înțelesul omului care nu este specialist în domeniul politic. De aceea, în contextul  problemelor și vulnerabilităților, apar și miturile politice, care sunt niște reacții simpliste la dificultăți. „În situația creată societatea poate să facă un lucru foarte simplu: să dezvolte simțul critic și să înțeleagă că interesul meu poate fi realizat așa cum doar mie îmi place numai de mine însumi, altcineva mie n-o să mi-l facă”, a menționat Angela Colațchi.

Dezbaterile publice „Genele geopolitice” ale moldovenilor: între mit și realitate”, constituie ediția a 73-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.