Angajamentele verbale la închirierea locuinţelor nu au valoare juridică, avocat
https://www.ipn.md/index.php/ro/angajamentele-verbale-la-inchirierea-locuintelor-nu-au-valoare-juridica-avocat-7967_977160.html
Închirierea locuinţelor în bază de contract oferă garanţii ambelor părţi. Angajamentele verbale nu au valoare juridică. Chiriaşul se poate pomeni în stradă, fără ca proprietarul să-i restituie avansul achitat. La acest lucru ar trebui să se gândească mai cu seamă studenţii din afara oraşului, care nu dispun de bon de cazare în cămin. Pe de altă parte, proprietarul nu este protejat de riscul deteriorării bunurilor materiale de către chiriaş, transmite Info-Prim Neo.
Avocatul Victor Panţâru spune că o înţelegere fixată în scris, chiar şi în formă liberă, acordă garanţii atât proprietarilor, cât şi chiriaşilor.
Cadrul legal pentru întocmirea acestui contract este art. 8 al Codului civil. În cazul în care spaţiul locativ se dă în chirie pe o perioadă mai mare de 3 ani, trebuie introdusă înscrierea în Registrul bunurilor imobiliare, pentru ca cel care închiriază să nu se trezească într-o bună zi cu un alt chiriaş în acelaşi spaţiu, spune avocatul.
Pentru ca acest contract să fie legal, el trebuie înregistrat la Inspectoratul Fiscal de Stat. „Este în interesul proprietarului să achite 5%din suma de chirie şi să obţină garanţie din partea statului, care îi va apăra drepturile de proprietar, inclusiv în cazul deteriorării bunurilor materiale de către chiriaş”, spune avocatul.
Prin acest contract sunt protejate şi drepturile chiriaşilor. Proprietarul este pus în imposibilitatea de a da afară chiriaşul pe timp de iarnă sau fără a-i restitui banii achitaţi în acont. Mai mult, chiriaşii au dreptul la viză de şedere în locuinţa închiriată şi-l pot condiţiona pe proprietar să nu deranjeze cu vizite permanente.