Uniunea Europeană ar trebui să acorde prioritate extinderii în următorii cinci ani, crede Andrius Kubilius, care va reprezenta Lituania în unul din posturile de comisar european, dintre care, a mărturisit el, l-ar prefera pe cel pentru extindere sau apărare. Având în vedere că țări precum Moldova, Ucraina și Serbia așteaptă în „vârful degetelor” să se alăture, el a opinat că UE ar putea să facă din extindere – procesul de verificare și admitere de noi membri – un element central al mandatului acordat executivului, relatează IPN cu referință la Euronews.
Mai mult, eurodeputatul crede că țările mai mici s-ar putea alătura comunității înaintea Ucrainei, mai mari, și că aderarea ar putea fi treptată.Totodată, trebuie să se accepte, dacă este necesar, ca Ucraina distrusă de război, să se alăture blocului în etape. „Există chiar și câteva idei că, în primul rând, țara ar trebui să intre pe piața unică, apoi ar trebui să meargă cu toate celelalte capitole: așa-numita integrare progresivă sau integrare în etape”, a spus el.
Andrius Kubilius, care a fost de două ori prim-ministru al Lituaniei, a optat, în actualul context geopolitic pentru revenirea la filozofia începutului anilor 2000, care a făcut ca zece noi țări să adere simultan la bloc. Comentariile lui se pliază pe procesul de formare a executivului care va guverna UE în următorii cinci ani. Citând experiența de securitate a țării sale ca vecin cu Rusia, Kubilius a spus că „și-ar dori un portofoliu legat de extindere sau apărare”.
După ce în iunie anul curent Republica Moldova a început oficial negocierile cu UE, președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, președintele Estoniei, Alar Karis, și președintele Letoniei, Edgars Rinkēvičs, au semnat ieri la Chișinău o declarație comună prin care își reconfirmă sprijinul pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Cei trei lideri baltici s-au aflat în vizită în Republica Moldova cu ocazia celor 33 de ani de la declararea Independenței. Premierul Dorin Recean a menționat că statele baltice sunt o sursă de inspirație pentru Moldova.