logo

Andrian Candu: Principalul simbol al Independenței sunt oamenii, interviu IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/andrian-candu-principalul-simbol-al-independentei-sunt-oamenii-interviu-ipn-7978_1036371.html

Interviu IPN cu președintele Parlamentului, Andrian Candu, la 26 de ani de Independență a Republicii Moldova

Republica Moldova împlinește 26 de ani de la declararea Independenței. Cum definiți Dumneavoastră această perioadă, ce a însemnat ea pentru cetățeanul Andrian Candu, pentru familia sa, dar și pentru toți cetățenii acestei țări?

– Acum 26 de ani, am trăit împreună un sentiment extraordinar de mândrie și de libertate. Euforia și patriotismul s-au estompat în anii complicați de construire a statului. La această oră, prin politicile promovate, urmăm aspirațiile de acum două decenii de a trăi cu demnitate într-un stat de care putem fi mândri. Ne-am amintit de ce am luptat pentru independență și vom explica tranșant acest lucru oricui va încerca să ne impună propriile reguli. Prea mult timp am acceptat umilință din partea propriilor guverne și din partea altor state. Ca cetățean, am simțit această umilință, dar nu vreau să o mai trăiesc nici eu, nici părinții mei, nici copiii mei și nici concetățenii mei. Ca demnitar, am făcut și voi face în continuare tot ce este necesar și conform normelor legale pentru ca niciun om în această țară să nu mai trăiască sentimentul că nu ar conta, el, familia sau țara lui.

În opinia Dumneavoastră, Republica Moldova a ajuns acolo unde a pornit și dacă nu, din ce cauză?

– Unde s-a pornit Republica Moldova? Daca am fi conștientizat cu toții acest lucru acum 26 de ani, dacă am fi pus întrebarea și am fi găsit răspunsul atunci, cred că eram într-o altă situație. Așa însă prea mulți ani am fost duși conjunctural de val. Abia în 2014 când a fost semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană am răspuns la întrebarea unde ne-am pornit. Acum urmează să lucrăm mult, toată țara cot la cot, pentru a ajunge în Uniunea Europeană.

– Care este șansa cea mai mare de realizare a Republicii Moldova ca stat, ca societate? Poate fi considerată integrarea în Uniunea Europeană această șansă și dacă da, considerați că această cale este ireversibilă, chiar dacă numărul mare al euroscepticilor se menține?

– Noi vom reuși, ca stat și ca societate, numai dacă vom începe să credem în propriile forțe și în propria țară. Uniunea Europeană este modelul nostru de dezvoltare. Noi vrem să trăim la fel de bine, sigur, liber și prosper ca în Europa. Mai mult decât atât, noi vrem, iar eu sunt sigur că putem, fi parte a UE. Pentru ca acest lucru să se întâmple mai devreme, trebuie să muncim în continuare cel puțin la fel de intens ca în ultimii doi ani. De asemenea, trebuie să înțelegem că libertatea de expresie presupune și responsabilitate, că toleranța înseamnă să accepți alte puncte de vedere, chiar dacă nu-ți plac, că drepturile tale nu pot fi mai importante decât ale celui de alături, că dacă vrei educație și medicină bună, cel puțin trebuie să plătești impozite și multe alte lucruri importante pe care le învățăm împreună pe această cale de integrare europeană. Deci, dincolo de marile transformări legislative, normative, standarde etc., dincolo de politică și politicieni, avem un fel de-a fi care este apropiat de cel european, dar care pe alocuri necesită ajustări. Aceste ajustări sunt uneori dureroase și cresc numărul euroscepticilor. Totuși, istoria nu cunoaște precedente ca un popor să fi ales un model civilizațional inferior. De asta, da, sunt sigur de ireversibilitatea căii de integrare europeană a Moldovei.

– Ce ar trebui să facă autoritățile pentru a nu admite deturnarea actualului curs? Sunt în stare actualele autorități să facă acest lucru?

– Actuala Guvernare nu va admite deturnarea cursului spre Uniunea Europeană. Mai mult, când politicile adoptate de noi vor fi pe deplin implementate, numărul celor care ar vrea un alt curs de dezvoltare va fi infim. Oamenii s-au convins deja că noi ne respectăm angajamentele și facem tot ce promitem. Dacă nu credeți unui politician, credeți unui tată a trei copii pe care îi cresc aici – Moldova se schimbă și se va schimba în continuare până va ajunge să fie așa cum ne-o dorim, o țară în care vrei să trăiești.

Avem, poate în premieră, o viziune clară a cum trebuie să arate Republica Moldova. Toate reformele și deciziile din ultimii doi ani au un singur obiectiv – să transformăm țara într-un stat prietenos, incluziv și care oferă șanse egale pentru afirmare tuturor locuitorilor săi. Am început cu justiția, pentru că, dacă legea se aplică selectiv, nu este posibilă dezvoltarea țării și garantarea siguranței cetățenilor. Un salt calitativ nou am reușit să facem în lupta împotriva corupției, când am șters granița între mica corupție și corupția mare. Totodată, am redus din reglementările și controalele excesive care încurajau mita și ilegalitățile în raporturile dintre funcționari și business. Am acordat independență procurorilor și judecătorilor, fapt ce a permis începerea unor investigații de rezonanță și condamnarea unui fost premier, precum și urmărirea penală a miniștrilor și altor demnitari din actuala sau fostele garnituri guvernamentale. Am securizat sistemul bancar printr-un pachet de legi care a blocat una din principalele surse de finanțare ilicită pentru mulți politicieni și pretinși oameni de afaceri. Am început reforma administrației publice, pentru că Moldova are nevoie de un aparat birocratic eficient și integru. Am introdus practica cooperării strânse dintre executiv și legislativ, făcând publice și previzibile intențiile și planul de lucru al guvernării pentru oameni. Ne vom concentra în continuare pe creșterea calității vieții. Am creat o bază care permite lansarea de noi afaceri și dezvoltarea celor existente în condiții facilitare pentru că avem nevoie de locuri de muncă bine plătite. Abordăm lucrurile sistemic, deoarece schimbările pe care le facem urmăresc nu doar obiectivul imediat de a îmbunătăți situația, dar țintesc dezvoltarea țării pentru multe decenii înainte.

– Și după 26 de ani de independență societatea din Moldova rămâne divizată pe criterii etnice, politice, teritoriale, lingvistice etc. Când și cum poate fi depășită această stare de lucruri, dacă poate?

– Societatea este divizată și este bine că am conștientizat acest lucru și îl recunoaștem. Tocmai din această cauză am creat mai multe platforme interinstituționale de lucru în Parlament și pentru colaborare cu cei din Adunarea Populară din Găgăuzia, și pentru coordonarea unor soluții de reintegrare a țării, și de colaborare cu societatea civilă, și altele. Comunicând ne cunoaștem mai bine, iar cunoscându-ne atenuăm diferențele care ne divizează.

– Cum credeți prin ce se va deosebi cea de a 27-a, eventual, a 28-a și 29-a aniversare a Independenței de actuala? Cu ce pot contribui aleșii poporului la aceste deosebiri?

– Eu cred că și peste 10 ani Moldova va sărbători Ziua Independenței amintindu-și de valorile și personalitățile care ne-au ajutat să rezistăm până la obținerea suveranității. Eu cred că, an de an, vom fi mai prosperi și mai mândri de țara noastră. Vom învăța să ne respectăm mai mult și îi vom deprinde pe alții să o facă.

Aleșii poporului, dacă nu sunt în stare să asigure prosperitate și siguranță pentru oameni, sunt schimbați. Aceasta s-a întâmplat de fiecare dată de la independență până acum și sigur așa va fi în continuare.

– Care ar fi cele mai însemnate câteva simboluri ale Independenţei de pe tot parcursul ei, în opinia Dumneavoastră?

– Principalul simbol al Independenței pentru mine sunt oamenii, cei care acum 26 de ani au ieșit în Piața Marii Adunări Naționale cu o singură aspirație – libertate. Oamenii sunt cea mai mare bogăție a țării și de ceva vreme au devenit o valoare pentru stat. Din păcate, anterior s-a încercat construcția unei țări democratice fără mare respect pentru oameni. Din această cauză au fost multe eșecuri. Actuala guvernare schimbă paradigma de administrare a statului. Prin reformele pe care le implementăm, instituțiile și statul ajung în serviciul cetățeanului și nu invers. Oamenii definesc Independența pentru mine, indiferent de etnie, limbă vorbită, confesiune sau statut. Toți oamenii, care trăiesc cu demnitate și cred, în pofida tuturor greutăților, în propria țară, înseamnă Republica Moldova.

– Ultima perioadă a fost marcată de mai multe evenimente pe scena politică, cum credeți că va arăta legislativul după alegerile parlamentare din 2018?

– Cred că după alegeri pe reprezentativitatea și legitimitatea Parlamentului nu va mai putea specula nimeni. Parlamentul este o arenă politică, iar schimbarea pe care am făcut-o în sistemul electoral va permite intrarea în politică a unor noi personalități. Chiar dacă este un sistem mixt, monopolul liderilor de partide a fost spart. Cred că am dat o șansă în plus pentru implementarea unui drept fundamental – cel de-a fi ales. Totodată, oamenii vor avea mai multe opțiuni pentru a alege persoana și partidul care să-i reprezinte. Eu și Partidul Democrat credem în oameni și în capacitatea lor de a face alegerea corectă.  

– Vă rog să cântăriţi prin prisma obiectivelor Independenţei efectele interne şi externe ale adoptării legii privind schimbarea sistemului electoral.

– Vă pot propune să cântărim prin prisma obiectivelor Independenței efectele interne și externe ale adoptării Legii Procuraturii sau a pachetului de integritate, ori a reformelor din sistemul de pensionare. Este același lucru și impactul este deloc neglijabil în cazul fiecărei legi menționate. Când unii politicieni exagerează și aduc la absurd anumite lucruri, pot să le înțeleg motivația personală, dar nu le voi face jocul. Dacă aș face acest lucru, aș cade pradă speculațiilor oponenților noștri politici despre o pretinsă schimbare a sistemului politic prin modificarea Codului Electoral. Când de fapt, Declarația de Independență, legea prin care țara noastră a obținut numele de Republica Moldova, însemnele de stat și fundamentul sistemului pluripartitism și democratic au fost puse de un Parlament ales pe circumscripții uninominale. Vă amintesc că sistemul electoral proporțional a fost o măsură temporară aprobată într-o situație excepțională, dar care în urma unor jocuri politice s-a transformat în permanență. Alegerile au fost și vor fi libere și corecte, cetățenii au putut și vor putea să aleagă și să fie aleși, oamenii au putut și vor putea liber să-și exprime poziția. Indiferent de miopia politică a unora, Republica Moldova este și rămâne un stat democratic, iar noi, cetățenii acestei țări, suntem și vom rămâne oameni liberi care își administrează țara și soarta conform propriilor alegeri și năzuințe.


Elena Nistor, IPN