Andrei Stratan i-a solicitat lui Serghei Lavrov să se pronunţe în problema noului regim vamal la frontiera moldo-ucraineană
https://www.ipn.md/index.php/ro/andrei-stratan-i-a-solicitat-lui-serghei-lavrov-sa-se-pronunte-in-problema-noulu-7965_958470.html
Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Andrei Stratan, a adresat miercuri, 22 martie, omologului său rus Serghei Lavrov, un mesaj cu privire la declaraţiile recente ale ambasadorului Federaţiei Ruse la Chişinău, Nikolai Reabov, despre noul regim vamal la hotarul moldo-ucrainean. Stratan i-a solicitat lui Lavrov să se expună poziţia oficială a administraţiei de la Moscova în acest sens.
Andrei Stratan a anunţat miercuri, după şedinţa Guvernului, că declaraţiile lui Reabov în adresa R. Moldova sunt ofensatoare, fapt menţionat în scrisoarea expediată lui Lavrov, şi au un caracter vădit tendenţios, neîncadrându-se în practica dialogului diplomatic dintre două state suverane. El a subliniat că acest caz nu este unicul, dar şi- exprimat speranţa că nu se va mai repeta.
Ministrul de Externe a precizat că prin această scrisoare R. Moldova vrea să afle care este opinia oficială a Federaţiei Ruse în problema dată, „pentru că nu se ştie exact dacă Reabov şi-a expus opinia personală sau oficială”. La scrisoare a fost anexată o copie video a conferinţei de presă desfăşurată la Ambasada Federaţiei Ruse.
Pentru consultări legate de domeniul relaţiilor moldo-ruse, precum şi declaraţiile diplomatului rus, la Chişinău a fost invitat ambasadorul R. Moldova la Moscova. Miercuri, acesta a participat la o şedinţă convocată de preşedintele Vladimir Voronin, la care au fost prezenţi spicherul Marian Lupu, şeful diplomaţiei Andrei Stratan şi ministrul Reintegrării Vasili Şova. În cadrul şedinţei au fost discutate probleme ce ţin de pregătirea pentru desfăşurarea consultărilor interministeriale, examinarea unor acorduri gata pentru semnare etc.
Solicitat să aprecieze acordarea de către Rusia a ajutorului umanitar regiunii transnistrene, Andrei Stratan a spus că au fost surprinşi de această decizie. „R. Moldova nu vede necesitatea acordării asistenţei umanitare Transnistriei şi nici una din instituţiile internaţionale nu a semnalat o astfel de situaţie. Acţiunile Rusiei nu au fost coordonate cu Chişinăul, dar sperăm să fim informaţi despre aceasta”, a subliniat ministrul.
R. Moldova speră că autorităţile din regiunea transnistreană vor adopta o decizie corectă vizavi de situaţia la frontiera moldo-ucraineană şi vor oferi agenţilor economici posibilitatea de a activa în regim normal, a mai spus sursa citată. Ulterior aceştia vor putea profita de oportunităţile oferite de instituţiile europene, inclusiv de regimul preferenţial de comerţ GSP plus.
La începutul săptămânii curente, ambasadorul Nikolai Reabov a criticat dur acţiunile R. Moldova şi Ucrainei la hotarul moldo-ucrainean, acuzând partea moldovenească de măsuri politice premeditate, care urmăresc crearea unei situaţii de explozie socială. Diplomatul rus s-a arătat convins că scopul acestor acţiuni este schimbarea administraţiei din regiunea transnistreană pe una mai docilă. Potrivit lui Reabov, astfel Moldova încălcă mai multe acorduri anteriore, cerând anularea noilor reguli vamale pentru exportatorii din Transnistria.